Hoppa till innehållet

Så väljer du snabbaste kön

Vi känner alla igen frustrationen som uppstår när andra bara glider igenom kön bredvid, medan du själv fastnat i en som aldrig tycks ta slut. Här är tipsen för att välja rätt kö.

Publicerad

Kanske ska du middagshandla efter jobbet eller storhandla inför helgen. Alla kassor är upptagna och köerna ringlar sig långa. Även om vi tidigt lärt oss att vänta på vår tur ska det ju helst gå så fort som möjligt. Men att gissa vilken kö som är snabbast är svårt, och ofta visar det sig vara någon annan än den vi valde.

För att ta reda på om det finns ett sätt att minska väntetiderna i köerna gjorde den brittiska konsumenttidningen Which? en undersökning av köerna i Storbritanniens fyra största varuhus. På lördagar under april och maj i år jämfördes tiden i 48 köer i bemannad kassa och i 48 kassor med självskanning. Det visade sig att köerna i genomsnitt tog längre tid i de bemannade kassorna. I varu­huset med de längsta köerna tog några mer än 10 minuter – den allra långsammaste tog 12 minuter och 48 sekunder.

 

Handla rätt tid

Varuhusen i studien upplever själva att det är mest tryck i butikerna är det vid lunchtid, samt efter skolan och jobbet.

 

Enligt den brittiska butikskedjan Iceland tar en kassabetalning lika lång tid som det gör för kassörskan att skanna 15 varor. När Which? mätte tiden visade det sig också att det var just betalningarna som sinkade köerna mest. En kort kö med färre personer, men med fler varor, är därför generellt snabbare än en längre kö med färre varor per person. Undersökningen visade också att det var minst risk för kö i kassorna där kunderna själva kunde skanna sina varor.

För att se om Which? slutsatser gäller även i Sverige studerade Råd & Rön butiksköer under två vardags­eftermiddagar i Stockholm, först på Ica och sedan på Hemköp. Detta skedde sent på eftermiddagarna då många handlar på väg hem från jobbet.

 

Många varor bättre

kundvagn

Om du väljer mellan en kort kö där kunderna har många varor och en längre kö där de har färre, välj den korta. Sex personer med sex varor i korgen tar lika lång tid som två personer med fulla kundvagnar, enligt Which? undersökning.

 

Vid besöken såg vi liknande mönster som i Which? undersökning. Skanningen av varor i de bemannade kassorna går oftast relativt snabbt, men flödet bromsas upp när varorna ska betalas. Några vanliga anledningar, som också syntes vid besöken, är att bemannade kassor öppnar upp för frågor till kassabiträdet, att det tar lite extra tid om plånboken inte är helt lättillgänglig och att de flesta betalar med kort. I bemannade kassor händer det ju även att kunden får skriva på en kupong för att få prisavdrag, eller ett kvitto för att få pengarna tillbaka. Mängden varor är givetvis inte oväsentlig, men eftersom skanningen för det mesta går fort är antalet varor ett mindre problem så länge inte alla i kön har helt överfulla kundvagnar.

Vid våra besök fann vi, precis som Which?, att det var mindre tryck vid självskanningskassorna. Här var det inga köer utan som mest en person per kassa. Något som tog tid i självskanningskassorna var, förutom betalningarna, när kunderna skulle navigera i menyerna för att kunna registrera sina varor. 

 

Irriterar mest

Which? frågade 1 200 personer vad som irriterar dem mest med att stå i kö. Flest svarade att det är när det inte finns tillräckligt med personal när kön är lång.