Hoppa till innehållet

2019: Teståret i siffror

På Råd & Rön gillar vi att göra saker ordentligt – gärna på gränsen till nördigt. Här är några maffiga siffror från året som gått.

Publicerad

110

… koppar te bryggde vi under vårt smaktest av elva Earl Grey-teer i påse. Minst två och högst fem minuter skulle varje påse dra i vattnet, olika beroende på sort.

62,9 %

… fel visade pulsklockan Polar M430 när den skulle mäta hur många steg användaren tog under tiden hen gjorde vardagssysslor. Resultatet var så anmärkningsvärt att vi testade pulsklockan en gång till, dock med samma usla resultat.

292

… företag hamnade på Svarta listan under året. De hade inte följt Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. Motorkategorin, med främst bilhandlare, innehöll flest nya svartlistade företag följt av kategorin bostad, som främst innehåller tvister med hantverkare.

939 kr/kg

… kostar dammet som vi köper in för att suga upp med dammsugarna i vårt dammsugartest. Det dyra dammet är standardiserat och kan bara köpas från några få företag i världen.

100

… gånger låter vi mobilerna falla på hårt underlag från 80 centimeters höjd i vår specialbyggda tumlare. Efter 50 tumlingar tar vi ut mobilen och bedömer skadorna, sedan åker den in i tumlaren igen för ytterligare en omgång. Apple Iphone 11 Pro, med en prislapp om 13 000 kronor, var den dyraste av de mobiler som gick helt sönder redan efter 50 tumlingar. De flesta mobiler i testet klarade 100 tumlingar med minimala skador.

29 timmar och 16 minuter

… tog det för vår testchef Ronny Karlsson att åka tåg från Stockholm till ett labb i Lyon i Frankrike. Resan innebar byten i Köpenhamn, Hamburg, Basel och Mulhouse. Tidsplanen höll på fyra minuter när.

 38 490 kr

… kostade den dyraste tv:n som skickades till labbet, LG OLED65E9PLA. Det är en 65-tummare som fick fjärde högst samlat betyg av alla de 148 tv-apparater vi testade under 2019.

1 öre

… är den minsta utskriftskostnaden för en textsida bland alla de 161 skrivare vi testade. Det var skrivaren Epson EcoTank ET-4750 med påfyllbart bläck som var så billig i drift. Dyraste textutskriften hade Epson Expression Home XP-4100, hela 1,53 kronor. Kvaliteten på utskriften var dessutom sämre än på EcoTank ET-4750.

40 000

... aktuella skadeprogram av olika karaktär utsattes datorerna för i vårt test av 20 internetsäkerhetsprogram. Även 40 000 harmlösa filer ingick i testet. Allra bäst datorskydd hade Bitdefenders program.

40 m

… sandpapper fick de 11 testade vandringsskorna utstå i vårt nötningstest. Vi lät en bit av varje sula ligga emot en roterande sandpappersrulle. Minst nöttes vandringsskon Lowa Innox GTX Lo.

2500

… koppar espresso bryggde vi i en och samma espressomaskin, utan att rengöra den. Kaffet smakade ändå lika gott som i de exemplar som vi rengjorde enligt tillverkarens instruktioner.

96 %

… rostad yta fick brödskivorna i vår testvinnande brödrost Philips HD2628. Betydligt sämre rostade jumbon i testet, OBH Nordica 2267 Manhattan. Bara drygt hälften av brödytan, 53 procent, blev rostad.

20

… gånger tvättade vi färgtyglapparna i vårt test av 12 kulörtvättmedel i kapslar. Därefter mätte vi hur mycket av färgen som hade försvunnit. Alla medel i testet bevarade färgerna bra. Däremot konstaterade vi att tvättmedel i kapsel är dyrare och svårare att dosera utan att ge bättre resultat än pulver.

80 km/h

… körde vi bilen när vi testade bromsegenskaper på vått underlag i vårt test av 32 sommardäck. Vi bromsade från 80 till 20 km/h under simulerat regn och mätte bromssträcka och bromsegenskaper för varje däck. Bäst egenskaper på våt väg i kategorin med större däck blev testvinnaren Apollo Altrust.