Hoppa till innehållet

Så ska du tvätta vita kläder

I många butiker får konsumenter rådet att tvätta vita kläder i kulörtvättmedel, eftersom de färgas vita. Kan det verkligen stämma? Råd & Rön har gått till botten med tvättråden. 

Publicerad

I Råd & Rön nummer 7 skrev vi om våra bästa tvättips, och ett av dem var ”Använd inte kulörtvättmedel till vittvätt. Den kan bli grå.” Det har fått flera läsare att reagera. Tina skriver att ”Jag har fått höra från indiska vänner i textilbranschen att man inte längre bleker vita plagg vita – man färgar dem vita! De färgade vita borde ju rimligtvis tvättas i kulörttvättmedel?” medan Christina skriver ”Alla vita textiler jag köpt de senaste åren (kläder och lakan) är märkta med ej blekning-symbolen och jag har fått rådet att använda kulörtvättmedel av den anledningen.”

Underklädesföretaget Triumph är ett av dem som, enligt läsare, rekommenderar sina kunder att tvätta vitt i kulörtvättmedel. När vi kontaktar dem får vi förklaringen: ”Tyget färgas vitt, det bleks inte. Därför är det bättre att tvätta med kulörtvättmedel, för att behålla färgen.”

Men Mats Johansson, universitetsadjunkt och lärare i färgning och beredning vid Textilhögskolan i Borås, håller inte med.

– Det går inte att färga något vitt. Ska något bli vitt, måste det blekas. Att det skulle finnas ett generellt förbud mot blekmedel i Indien tror jag inte på, då skulle vi inte ha några vita kläder, säger han.

LÄS ÄVEN: Har tvättråden blivit fegare?

Så vem ska man lita på – företaget som tillverkar produkterna, eller en universitetslärare i färgning? Vi frågade Triumph igen, och efter några månader fick vi ett nytt svar: ”Våra vita bomullsprodukter är blekta. I tvättråden står det om vi rekommenderar blekmedel eller inte. Men normalt gör vi inte det. Om konsumenten tvättar de vita underkläderna med endast vittvättmedel finns det ingen anledning att använda blekmedel”

Mats Johansson säger att plagg som innehåller elastan inte tål starka blekmedel. Då kan man använda flytande vittvättmedel, som inte innehåller blekmedel.

– Men då kommer plaggen att tappa lite vithet, och en del fläckar blir svårare att få bort, säger han.

Att vita kläder skulle färgas vita är alltså en myt. 

3 bra tvättips

1. Tuffa fläckar måste tas bort genast och mekaniskt. Skölj ur smutspartiklarna från baksidan av tyget, eller sug upp dem. Gnugga aldrig, då fastnar smutspartiklarna mellan fibrerna.

2. Den viktigaste ingrediensen för att få bort smuts är enzymer, och olika enzymer är bra på olika typer av smuts. Men alla tvättmedel innehåller inte alla varianter, och ett tips är därför att köpa flera olika tvättmedel, med olika enzymer.

3. Kontrollera vilken tvättemperatur som är den lägsta rekommenderade för tvättmedlet – det brukar stå på tvättpaketet. Olika enzymer jobbar bara inom ett visst temperaturspann. Källa: Mats Johansson, material- och textilforskare på Textilhögskolan i Borås.