Hoppa till innehållet
Läs mer

Ombud gör biljetten dyrare

Råd & Rön har granskat extra avgifterna på biljetter till musik-, teater- och idrotts­ evenemang köpta via nätet. Oavsett om du själv skriver ut din biljett eller hämtar den i biljettkassan kan du få betala en serviceavgift.

Publicerad

 

Ska du gå på konsert eller se en match i dag kan du snabbt skaffa biljett var du än bor. Du bokar och betalar biljetten via nätet och skriver sedan ut den på egen hand. För detta får du i regel betala en serviceavgift. Det kan tyckas orimligt när du skriver ut biljetten hemma på din egen skrivare. Men det är inte själva utskriften av biljetten som är servicen.

– Det du betalar är för är att företaget som säljer biljetter söker i sina system och reserverar en specifik plats till ett visst evenemang, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på KonsumentCentrum.

Med internet kom de rikstäckande biljettförsäljningsföretagen; både auktoriserade bolag som säljer biljetter på uppdrag av arrangören och sådana som säljer biljetter i andra hand.

Ticnet dominerar

I dag är Ticnet dominerande vad gäller auktoriserad försäljning av biljetter till evenemang inom musik, sport, teater och underhållning. Företaget säljer tusentals biljetter dagligen. Men det är inte på biljettpriset Ticnet tjänar pengar, utan på serviceavgiften.

– Ticnet är arrangörens ombud. Hela biljettpriset går till arrangören. Serviceavgiften minus 25 procent moms är vår förtjänst, och en del av den går till våra ombud och återförsäljare, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Ticnet.

En del av avgiften du betalar går alltså till Ticnet för att de letar fram och reserverar en plats åt dig, och en del av avgiften går till de lokala ATG-ombud och särskilda Ticnet­-återförsäljare där du kan hämta ut biljetten. De flesta arrangörer som anlitar Ticnet tar även ut en servicearvgift när du hämtar ut biljetten i deras egen biljettkassa. Ett av undantagen är Norrlandsoperan i Umeå.

– Vanligast är att kunden bokar biljetten på Ticnets eller vår hemsida och betalar och hämtar ut den här i biljettkassan utan avgift, säger Susanne Aschan, biljettansvarig på Norrlandsoperan.

Det finns också exempel på arrangörer som vanligtvis lägger Ticnets serviceavgift på biljettpriset men som ibland väljer att betala avgiften ur egen ficka.

– Vi hyr in oss på Råsunda stadion, och i avtalet ingår att vi ska använda Ticnet, så det är alltid en extraavgift på våra biljetter. Men vi säljer också ett årskort där kunden inte behöver betala något extra. Då står vi för avgiften till Ticnet i stället, säger Tony Aronsson på AIK Fotboll i Solna.

Biljetter utan ombud

Konserthuset i Stockholm avslutade samarbetet med Ticnet för att bli fria från avgifter. I dag lägger man bara på en avgift om kunden vill ha biljetten hemskickad. Det kostar 40 kronor, oavsett antal biljetter.

– Jag var personligen orolig när vi klippte bandet med Ticnet. De har trots allt 2000 ombud i landet, säger Lennart Johansson, säljledare på Konserthuset.

– Men vi är inne på tredje säsongen utan ombud och säljer lika mycket biljetter nu som tidigare.

Dramaten i Stockholm säljer också sina biljetter utan extraavgifter. Teatern använder inte biljettombud. Däremot erbjuder de privatpersoner att bli Dramatenombud.

På biografmarknaden har de internetbaserade biljettföretagen inte lyckats lika bra som inom övrig kultur och idrott. Biografkedjor och enskilda biografer sköter gärna biljettförsäljningen själva.

Varje år gör vi cirka 15 miljoner biobesök i Sverige. Runt 11 miljoner av besöken görs i någon av SF Bios salonger. På SF Bio kan hälften av biljetterna till varje föreställning bokas på hemsidan eller per telefon. Resten av biljetterna säljs direkt i kassan. SF Bio tar ut en reservationsavgift på tio kronor per bokad biljett.

TEXT ADAM FREDHOLM

 

Påslag på biljetten

Reservationsavgift betalas när biljetten bokas i förväg. Kallas även bokningsavgift. Används till exempel av SF Bio.  

Förköpsavgift tas ut när en biljett köps i förväg. Avgiften har förekommit åtminstone sedan 1960-talet i kultur- och idrottssammanhang. Den är densamma oavsett biljettpris.

Serviceavgift får du betala när ett bolag som säljer biljetter på internet letar upp och reserverar en plats åt dig. I regel får du betala avgiften även om du hämtar ut biljetten i arrangörens egen biljettkassa. Avgiften varierar beroende på biljettpris.

Leveransavgift tillkommer om du vill ha biljetten hemskickad. Kallas även post- eller portoavgift.