Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

7 skäl att äta potatis

Efter några år i källaren är det dags att plocka upp potatisen i ljuset. Hälsosam, miljövänlig, prisvärd och läcker – det är en knöl med många plus.

potatis

 

ett Mättande

Potatis toppar listan på mättnadsindex. Alltför länge fick bantaren rådet att plocka bort potatis från tallriken. Kanske beroende på att råden kom från nordamerikanska experter som grundar sin aversion på kaloristinn pommes frites, potatis­gratäng och potatismos snarare än kokt potatis. Numera finns entydiga bevis för att kokt potatis ger längst mättnad och lägst antal kalorier per portion.

tvåBlodsockersnålt

Kokt potatis ger lägre blodsockersvar än pasta, trots att potatis har högre GI-värde. En portion potatis ger färre gram kolhydrater än en portion pasta. Mängden kolhydrater multiplicerat med GI-värdet bestämmer hur mycket blodsockret höjs efter en måltid. I kall form påverkar kokt potatis blodsockret minst.

treRikt på kalium

 Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre än i pasta och ris, och potatis är därför det bästa valet för den som behöver sänka trycket. Undvik att koka potatisen i saltat vatten – då försvinner en del av effekten.

fyraBra för jordbruket

I ett ekologiskt kretsloppsjordbruk spelar potatis en viktig roll i en varierad och effektiv växtföljd, för att minska mängden gödsel och skadeinsekter samt underlätta ogräsbekämpningen.

femLättlagrad

Till skillnad från pasta, ris, bulgur, quinoa och andra tillbehör är potatis nästan alltid svenskodlad. Potatis trivs i hela landet och kan alltid vara närodlad. Kanske också härodlad? Potatis odlar nog de flesta som har ett trädgårdsland. Knölen lagras energi­snålt och länge utan att den försämras.

sexVariationsrik

Få råvaror finns i så stor mångfald vad gäller sort, storlek och egenskaper. Dessutom finns både ekologisk och konventionellt odlad potatis. Under sommar­halvåret kan vi njuta av den färska, mjälla nypotatisen. I början av oktober har stärkelsen stabiliserats, och knölarna blir kompakta och binder mer vätska – vinterpotatisen är här. I dag kan vi också välja mellan stor bakpotatis och liten delikatess, och mellan fast eller mjölig sort. Bland småpåsarna finns potatis med namnen sparris, mandel, Blå kongo, Leksands vit och andra lokala sorter.

sju Kulturbärare

Vad vore midsommar utan matjessill, gräddfil, gräslök och färsk dilldoftande potatis? Och vad vore en elegant Wallen­bergare och en frasigt stekt strömming utan lent potatismos? I brist på potatis ingen pytt i panna, pitepalt och raggmunk. Vad blir det till middag? Mat och potatis är svaret som många barn har fått ända sedan artonhundra­talets mitt. Oavsett vardag eller helg finns potatisen där som en viktig ingrediens i det svenska matarvet. Den svenska matkulturen frodas i potatislandet.

 

Lotta Brinck
Text
radron@radron.se

 

Shutterstock
Foto

 

 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Tryckkokare
test-tryckkokare_305px

Tryckkokare - bäst i test

Det går snabbare, blir billigare och maten smakar mycket godare. Tryckkokaren är här igen – fast i modern och säker tappning.

Test - Fritöser
fritöser2015

Olja eller varmluft?

En fritös kan göra så mycket mer än bara pommes frites. Vi har testat 12 fritöser med olja och 7 med varmluft.

Test - Pasta
test-pasta_305px

Därmed pasta

Hur mycket fibrer är det egentligen är i pastan och hur smakar den?

Test - Tryckkokare
test-tryckkokare_305px

Tryckkokare - bäst i test

Det går snabbare, blir billigare och maten smakar mycket godare. Tryckkokaren är här igen – fast i modern och säker tappning.

Test - Fritöser
fritöser2015

Olja eller varmluft?

En fritös kan göra så mycket mer än bara pommes frites. Vi har testat 12 fritöser med olja och 7 med varmluft.

Test - Pasta
test-pasta_305px

Därmed pasta

Hur mycket fibrer är det egentligen är i pastan och hur smakar den?