Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Allt du behöver veta om solbrillor

Sommaren är här och vi vill gärna tillbringa hela dagen i den efterlängtade solen. Men du glömmer väl inte att skydda ögonen? Vi har svaren på dina frågor om solglasögon. 

solglasögon på marken

Varför solglasögon? 

Solglasögon skyddar ögonen mot UV-strålning från solen, som i för höga doser skadar dina ögon. Ett tecken på att du överexponerat dig mot solljus är när det känns som att du har ”grus” i ögonen. Det beror på att UV-strålningen dödar cellerna i ögats ytskikt. Gruskänslan kan sedan, om ögonen fått väldigt mycket solljus, övergå till kraftig smärta. Detta går dock över inom något dygn. Om ögats lins utsätts för tillräckligt mycket UV-strålning utvecklas katarakt, mer känt som grå starr. Sjukdomen orsakas av att linsen inte kan återskapa de skadade cellerna. Den normalt genomskinliga linsen blir grumlig, ljuset bryts fel genom linsen och man ser sämre. 

När behöver man dem som mest?

I miljöer som reflekterar solens strålar extra bra, till exempel om du är ute på sjön eller befinner dig uppe på fjället. Det beror på att solens strålar reflekteras mycket effektivt av vatten och snö, nästan dubbelt så mycket som av till exempel gräs. 

Vad är CE-märkning?

Det är vanligt att solglasögon har en CE-märkning, vilken talar om att produkten uppfyller vissa krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd. CE-märkta solglasögon har filterkategorierna 0–4, där 0 släpper igenom mest ljus och 4 släpper igenom minst ljus. Glas med CE-kategori 4 är så pass mörka att de är olämpliga vid bilkörning. Oftast räcker glas med CE-kategori 3 i svenska förhållanden. Då har du solglasögon som i de allra flesta fall filtrerar bort tillräckligt mycket ljus för att det inte ska vara obehagligt för ögat. Det är värt att betona att de dyraste solglasögonen inte alltid ger det bästa skyddet. 

 

Glöm inte att skydda kroppen

Kläder skyddar bra eftersom textilier absorberar de två sorters UV-strålning som når jordytan, UVA och UVB. Ju tätare materialet är, desto mindre UV-strålning når huden. Även tjocklek och färg spelar roll. Mörkare kläder skyddar bättre än ljusa.

 

Vad ska jag tänka på vid köp?

Solglasögon ska ha en bra optisk avbildning. Det betyder att man ser klart och att saker avbildas precis som de är, utan förvrängningar. Köper du riktigt billiga solglasögon är risken större att de ger en felaktig optisk avbildning, vilket gör att du kan se otydligt och få huvudvärk och trötta ögon. Det bästa är optiskt slipade glas med styrka 0, förutsatt att du inte har något synfel. Solglasögonen ska vara så stora att de täcker ögonen ordentligt och vara kupade i formen, eftersom de då kommer närmare huden på sidan om ögonen. Det gör att det kommer in mindre ljus snett bakifrån. Det ljuset reflekteras annars i glaset och in i ögat. Det finns flera olika färger på glasen och de återger färgerna i miljön på olika sätt. Säkrast är att undvika blå solglasögon, som kan släppa igenom skadligt ljus. 

Behöver barn solglasögon?

Det finns ingen forskning där man testat hur känsliga barns ögon faktiskt är mot UV-strålning, men forskningsexperiment utförda på möss, råttor och marsvin har visat att linsen är betydligt känsligare hos unga individer än hos äldre. Om det är svårt att få de allra yngsta att bära solglasögon är en solhatt och skugga bra alternativ.   

Potratt2016_robinhögberg
Robin Högberg
Text
radron@radron.se

Källa: Håkan Broman, optisk ansvarig på Synsam och Per Söderberg, professor i oftalmiatrik vid Uppsala universitet. 

 

Prenumerera nu
webb_prenpuff

För 59 kr/mån får du:

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Fritid
cykel

Allt fler hakar på cykeltrenden

Svenskarna trampar som aldrig förr. Både träning och pendling på cykel ökar. Och vill du semestra på sadeln finns det bättre möjligheter än någonsin.

Mat
potatis

7 skäl att äta potatis

Efter några år i källaren är det dags att plocka upp potatisen i ljuset. Hälsosam, miljövänlig, prisvärd och läcker – det är en knöl med många plus.

Fritid
cykel

Allt fler hakar på cykeltrenden

Svenskarna trampar som aldrig förr. Både träning och pendling på cykel ökar. Och vill du semestra på sadeln finns det bättre möjligheter än någonsin.

Mat
potatis

7 skäl att äta potatis

Efter några år i källaren är det dags att plocka upp potatisen i ljuset. Hälsosam, miljövänlig, prisvärd och läcker – det är en knöl med många plus.