Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Arn-fall: Knarr i trappan väckte barnen

Familjen Westberg krävde ny trappa av byggbolaget.

knarrandetrappa

Makarna Westberg anlitade HSB Göta i Jönköping för att bygga ett nytt hus. Det mesta gick utan problem, men när de började gå i trappan till övervåningen blev det ett elände. Trappan knarrade i vartenda steg, så högt att barnen vaknade. Dessutom påverkade den taket till bottenvåningen och skadade väggarna intill. Så kunde familjen inte ha det! NCC, som byggt huset, åtog sig att kila ut trappan. Men det hjälpte inte, det blev bara fler skador på väggarna.

HSB Göta ville då spruta in en vätska i trappstegen som skulle verka några veckor och sedan skulle knarret vara borta. Men det litade inte Westbergs på. De anlitade en besiktningsman som konstaterade att trappan inte var korrekt monterad. Varken kilningen eller vätskan skulle hjälpa mot knarret. Då krävde familjen en ny trappa. HSB Göta motsatte sig kravet. De kom och lyssnade på trappan och sa sedan att den inte knarrade mer än andra. Alla trätrappor knarrar, hävdade HSB Göta.

Arn säger att det inte har visats att felen är så allvarliga att ­familjen har rätt till en ny trappa. Däremot ska HSB Göta utan ­kostnad avhjälpa felen så som man har föreslagit. Det har ­föreningen gjort.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Christina Alvner
Illustration

Beslut i Allmänna reklamationsnämnden

Texten refererar till ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden. 

Är du missnöjd med en vara eller en tjänst ska du klaga där du köpt den. Avvisas dina klagomål bör du vända dig till den ­kommunala konsument­väg­ledningen. Om problemet ändå inte går att lösa kan du göra en skriftlig ­anmälan till Allmänna rekla­mations­nämnden, Box 174, 101 23 Stockholm. Anmälnings­blanketter kan hämtas på ARN:s webbplats arn.se.

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. När du prenumererar får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant