Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Arn-fall: Knarr i trappan väckte barnen

Familjen Westberg krävde ny trappa av byggbolaget.

knarrandetrappa

Makarna Westberg anlitade HSB Göta i Jönköping för att bygga ett nytt hus. Det mesta gick utan problem, men när de började gå i trappan till övervåningen blev det ett elände. Trappan knarrade i vartenda steg, så högt att barnen vaknade. Dessutom påverkade den taket till bottenvåningen och skadade väggarna intill. Så kunde familjen inte ha det! NCC, som byggt huset, åtog sig att kila ut trappan. Men det hjälpte inte, det blev bara fler skador på väggarna.

HSB Göta ville då spruta in en vätska i trappstegen som skulle verka några veckor och sedan skulle knarret vara borta. Men det litade inte Westbergs på. De anlitade en besiktningsman som konstaterade att trappan inte var korrekt monterad. Varken kilningen eller vätskan skulle hjälpa mot knarret. Då krävde familjen en ny trappa. HSB Göta motsatte sig kravet. De kom och lyssnade på trappan och sa sedan att den inte knarrade mer än andra. Alla trätrappor knarrar, hävdade HSB Göta.

Arn säger att det inte har visats att felen är så allvarliga att ­familjen har rätt till en ny trappa. Däremot ska HSB Göta utan ­kostnad avhjälpa felen så som man har föreslagit. Det har ­föreningen gjort.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Christina Alvner
Illustration

Beslut i nämnd för alternativ tvistlösning

Texten refererar till ett beslut från en nämnd för alternativ tvistlösning. 

Om du hamnar i en konflikt med ett företag och inte lyckas lösa den kan du anmäla ärendet för att få saken prövad. Allmänna reklamationsnämnden (Arn) har flera olika avdelningar som prövar de flesta typer av ärenden. Det finns även andra nämnder som prövar konsumenttvister, exempelvis Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN), som avgör tvister mellan mäklare och konsumenter.

Vilka nämnder som är godkända för alternativ tvistelösning avgörs av Kammarkollegiet. En lista på godkända nämnder med kontaktuppgifter hittar du här

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant