Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Arn-fall: Uterummet blev mycket dyrare än väntat

Henrik fick en chock när han fick se den slutliga räkningen.

uterum-dyrt

Altanen skulle kunna användas mycket mer om den byggdes om till ett uterum, tänkte Henrik. Han gav uppdraget till Byggteamet Halland AB i Varberg. Under en månads tid rev de väggar, bjälklag och tak. De satte upp ny panel, takfot och gavlar samt monterade fönster och dörrar. Henrik var praktiskt nog hemma under en stor del av byggtiden och kunde följa arbetet. Han hade gjort en skiss på hur han hade tänkt sig uterummet och företaget jobbade efter den. De kom bra överens och ansåg därför att det inte behövde något skriftligt avtal om fast pris, utan körde med löpande räkning. När slutnotan kom fick Henrik en chock, Byggteamet Halland AB hade debiterat 30 arbetstimmar för mycket enligt hans beräkning.

Han begärde ett prisavdrag på 17 250 kronor, men företaget sa nej och krävde full betalning. De menade att den kalkyl som Henrik hade räknat efter var avsedd för stora byggen, där man kunde jobba enligt löpande band-principen. De hade anpassat sitt jobb med uterummet till Henriks befintliga hus, det var mer komplicerat.

Arn säger att Byggteamet Halland AB har visat att deras bedömning av arbetstiden är skälig. Nämnden avslår Henriks begäran om prisavdrag.

Christina_Farm_byline
Cristina Farm
Text
radron@radron.se
Christina Alvner
Illustration

Beslut i nämnd för alternativ tvistlösning

Texten refererar till ett beslut från en nämnd för alternativ tvistlösning. 

Om du hamnar i en konflikt med ett företag och inte lyckas lösa den kan du anmäla ärendet för att få saken prövad. Allmänna reklamationsnämnden (Arn) har flera olika avdelningar som prövar de flesta typer av ärenden. Det finns även andra nämnder som prövar konsumenttvister, exempelvis Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN), som avgör tvister mellan mäklare och konsumenter.

Vilka nämnder som är godkända för alternativ tvistelösning avgörs av Kammarkollegiet. En lista på godkända nämnder med kontaktuppgifter hittar du här

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Arn-fall
soffa-kuddar

Strama soffan tappade stilen

Emma bankade förgäves på soffkuddarna.

ARN-fall
flygvärdinna

Flygvärdinnan slarvade bort påse

Henriks påse med vin, sprit och hudvårdsprodukter var som bortblåst när planet landade.

Arn-fall
soffa-kuddar

Strama soffan tappade stilen

Emma bankade förgäves på soffkuddarna.

ARN-fall
flygvärdinna

Flygvärdinnan slarvade bort påse

Henriks påse med vin, sprit och hudvårdsprodukter var som bortblåst när planet landade.