Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Arn-fall: Vattnet blev brunt efter rörbytet

En avloppsgroda missfärgade familjen Österbergs vatten.

bruntvatten

Efter renoveringen kom det brunt vatten ur kranen.

Det var mycket som gick snett när Badhuset Installation AB i ­Jönköping skulle renovera badrummet hos makarna Österberg. De hade kommit överens om ett totalpris och en arbetsspecifikation. Men det strulade när den så kallade avloppsgrodan – rören i badrumsgolvet – skulle bytas. Badhuset Installation AB måste demontera en vägg i avloppstrumman och göra en ny servicelucka. När arbetet var klart kom det brunt vatten ur kallvattenkranen och det blev tryckslag – det slog i blandaren när den stängdes av. Dessutom begärde Badhuset Installation AB 7 003 kronor extra för detta arbete, som firman ansåg låg utanför offerten. Då klagade makarna Österberg. Enligt dem ingick bytet av avloppsgroda i offerten och de ville ha rent vatten och en tyst kran. En expert som granskade installationen ­bedömde att det kunde vara metallen i det nya röret eller någon skruv som gått in där som orsakade brunfärgningen.

Arn säger att makarna Österberg har rätt. Det är fel på tjänsten enligt konsumenttjänstlagen. Offerten är formulerad så att allt ­arbete kring byte av avloppsgroda ska ingå. Badhuset Installation AB ska därför avstå från sin faktura på 7 003 kronor och utan kostnad avhjälpa felet med brunt vatten och tryckslag i blandaren. Det har företaget hittills inte gjort.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Christina Alvner
Illustration

Beslut i Allmänna reklamationsnämnden

Texten refererar till ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden. 

Är du missnöjd med en vara eller en tjänst ska du klaga där du köpt den. Avvisas dina klagomål bör du vända dig till den ­kommunala konsument­väg­ledningen. Om problemet ändå inte går att lösa kan du göra en skriftlig ­anmälan till Allmänna rekla­mations­nämnden, Box 174, 101 23 Stockholm. Anmälnings­blanketter kan hämtas på ARN:s webbplats arn.se.

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. När du prenumererar får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant