Hoppa till innehållet

Dålig koll på farliga elprylar

Farliga laddare, osäkra webbkameror och trafikfarliga cykelljus. Är du en av dem som har råkat ut för farliga prylar när du handlat billigt på nätet?

Publicerad

När Elsäkerhetsverket förra året testade 10 laddare de beställt via kinesiska lågprissajter hade alla problem med elsäkerheten.

Även om den bristande produktsäkerheten hos många varor direktimporterade från Kina via sajter som Wish, Alibaba och Amazon uppmärksammats flitigt de senaste åren är kunskaperna hos många svenska konsumenter om riskerna fortfarande bristfälliga. Det menar Sinan Akdag som är digital expert på Sveriges Konsumenter som nu inleder ett projekt tillsammans med Elsäkerhetsverket för att öka medvetenheten om riskerna.
– Vi upplever att många i dag privatimporterar med lättsam attityd. Om något inte fungerar är det inte så farligt då det är så billigt. Men det kan vara livsfarligt eftersom prylen kan fatta eld eller ge dig en stöt genom kroppen, säger han.

Tillsammans med Patrik Espino Colin, som arbetar med marknadskontroll på Elsäkerhets­verket, ska han under nästa år driva ett projekt för att samla in vittnesmål från svenska kunder som på något sätt drabbats av felaktiga och farliga produkter när de beställt från sajter utanför EU.
– E-handeln har blivit mer komplex i och med att människor privatimporterar produkter på egen hand och vi vill få bättre kunskap om hur det ser ut och vad konsumenterna råkar ut för, säger Patrik Espino Colin.

Direktimporten från Wish och andra sajter har minskat sedan toppen hösten 2017, när Postnord rapporterade att 150 000 paket per dygn flögs in till Arlanda utanför Stockholm för vidare distribution. Men den är ändå stor jämfört med hur det sett ut historiskt. För Elsäkerhetsverket skapar det problem med tillsynen eftersom det inte finns någon inhemsk importör som de kan stoppa farliga varor via.
– När det gäller privat­personer kan vi inte sätta ett försäljningsstopp, så vi vill nå konsumenten med information i stället, säger Patrik Espino Colin.

 

Har du drabbats?

Har du råkat ut för en farlig vara när du handlat från sajter utanför EU? Berätta gärna om det på projektets webbsida.