Hoppa till innehållet

Myndigheten vill sätta P för PFAS

Kemikalieinspektionen vill förbjuda användningen av högfluorerade ämnen, PFAS. Men bara där de inte är ”nödvändiga”.

Publicerad

Fritidskläder innehåller ofta PFAS för att stå emot smuts och väta.

Tillsammans med motsvarande myndigheter i Tyskland, Neder­länderna, Danmark och Norge har Kemikalieinspektionen inlett ett arbete för att förbjuda högfluorerade ämnen, PFAS, i Europa. Tanken är att ta fram det underlag som krävs för att kunna lämna ett begränsningsförslag inom EU:s kemikalielagstiftning Reach.

De högfluorerade ämnena är en grupp syntetiskt fram­ställda kemikalier som används i allt från allväders­kläder, livsmedels­förpackningar och kosmetika till rengöringsmedel och brandskum.
– PFAS är mycket svårnedbrytbara i miljön och riskerar att leda till föroreningar av grund- och dricksvattnet. Vissa är påvisat skadliga för hälsan och har bland annat kopplats till utveckling av vissa cancerformer, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Nu samlar myndigheten via en enkät in information från företag som tillverkar eller använder PFAS om hur ämnena används och hur de skulle kunna ersättas vid ett eventuellt förbud. Vilka användningsområden som är nödvändiga är också en sak som ska tas ställning till under tiden som mer information samlas in.
– PFAS används i dag brett inom textilbranschen till exempel och det kanske finns vissa skyddskläder där det inte kan ersättas, säger Jenny Ivarsson.

Det finns även vissa medicinska användningar som hon tror kan hamna inom begreppet nödvändiga. Sportkläder till vanliga konsumenter är däremot ett mer tveksamt användnings­område, enligt henne.
– Det finns bra alternativ för de vattenavstötande egenskaperna, men är lite svårare när det gäller egenskaper för att stöta bort smuts. Men det kanske faktiskt är så att du inte behöver klä dig som att du ska göra värsta expeditionen när du ska cykla till jobbet, säger Jenny Ivarsson.

Ett färdigt förslag kan vara färdigt 2023 om allt går enligt planen.