Hoppa till innehållet

Det gäller för digitala kurser

Sugen på att plugga på Harvard hemifrån ­soffan? Utbudet av digitala kurser har aldrig varit större. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du anmäler dig.

Publicerad

Via datorn kan du läsa en kurs var som helst där det finns en stadig internetuppkoppling.

Sedan några år tillbaka har flera av världens bästa universitet erbjudit digitala kurser. Om du vill kan du gå en kurs i engelsk litteratur vid Oxford, en kurs i genteknik vid Harvard eller en kurs i kinesiska för nybörjare vid Pekings universitet. Under coronapandemin har allt fler utbildningsinstitut börjat erbjuda kurser digitalt. Både Folkuniversitetet och Arbetarnas bildningsförbund har sett ett ökat intresse för digitala kurser och har även ställt om några av sina kurser till att vara digitala.

Men är du intresserad av att gå en kurs digitalt bör du hålla koll på vilka rättigheter du har och vara beredd på att göra lite research i förväg. Rent generellt är det svårt att klaga på en kurs som du inte är nöjd med och det är du som kund som har bevisbördan.

– Det är upp till dig att visa att du inte har fått det som utlovats. Det är därför lättare att klaga om du inte har fått rätt antal kurstimmar, om läraren inte hade den kompetens som utlovats eller om du inte har fått ett intyg som du blivit lovad. Men om kursen inte var så bra som du förväntade dig eller om du inte lärde dig något är svårare att bevisa. Ett tips är att dokumentera allt du är missnöjd med, säger Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Råd & Rön.

Det bästa är att göra så mycket research om kursen som möjligt i förväg. Du kan läsa recensioner och söka på kursen online för att se vad andra har skrivit om den. Går det att kontakta personer som redan har gått kursen?

Om du går en kurs där du ska använda kunskaperna i ett yrke eller där du ska få ett intyg bör du först undersöka hur högt intyget och kursen värderas i branschen. Kontakta en branschorganisation och fråga.

När det gäller digitala kurser måste du också kolla att du har de förutsättningar som krävs för att genomföra kursen digitalt. Har du den uppkoppling eller de program som krävs? Är du tillräckligt datorvan? Kommer du att känna dig bekväm med att interagera med andra kursdeltagare digitalt?

En fördel med en digital kurs är att du, om du har tecknat den digitalt, har rätt att ångra dig inom 14 dagar från det att du ingick avtalet. Rätten att ångra sig går att avtala bort när det gäller digitalt innehåll, men om kursarrangören inte har gjort det, eller inte informerar om den, så kan du ångra dig i upp till ett år efter det att du tecknade kursen.

För kurser från utbildningsinstitut inom EU gäller ungefär samma regler som i Sverige. Men om du går en kurs från någon institution eller företag i ett land utanför EU gäller det landets regler, såvida företagen inte marknadsför sig speciellt mot Sverige, till exempel genom att ha information på svenska.

Kom också ihåg att en dyr kurs inte garanterar kvalitet.

– Det är inte säkert att bara för att du betalar mycket så är kursen bra. Det finns massor av universitetskurser som är gratis, säger Maria Wiezell

Här hittar du kurserna

  • Coursera.org. Här finns allt från fri­stående kurser till hela program från universitet i hela världen, så som Yale university, University of London och Duke university. Några kurser är gratis medan andra kan kostar.
  • Kurser.se. Här hittar du kurser från flera svenska studieförbund och andra kursarrangörer.
  • Universitetens egna hemsidor. Flera universitet, som Harvard och Oxford, erbjuder egna kurser online.

.