Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Betala med kontanter ingen rättighet

Allt fler säljställen vill att du betalar med kort. Du kan inte kräva att få betala med kontanter - utom på vårdcentraler och sjukhus.

cash

Vad står i lagen? 

”Sedlar och mynt som ges ut av riksbanken är lagliga betalningsmedel.” Det står i riksbankslagen från 1988.

Hur ofta används kontanter?

I dag är det bara cirka en fjärdedel av alla köp i butik som betalas med kontanter, övriga betalas med kort och via mobilen. Än så länge står mobilbetalningarna för en mycket liten del av alla köp.

Kan ett säljställe neka dig att betala med kontanter?

Ja. De allra flesta säljställen har rätt att sätta upp sina egna regler för hur de vill att du ska betala. Det ska finnas ett synligt anslag att man endast accepterar kort, och när du går in i butiken, ombord på bussen eller in på gymmet anses du ha accepterat denna betalningsform. Det är bara samhällsinstitutioner som vårdcentraler och sjukhus som fortfarande måste erbjuda kontant betalning.

 

Krav på vårdcentral och sjukhus

Att vårdcentraler och sjukhus måste erbjuda kontantbetalning har slagits fast i domar i förvaltningsrätten och kammarrätten i ett ärende gällande landstinget i Kronoberg.

Även i en dom mot Jämtlands läns landsting har kammarrätten sagt att de måste erbjuda kontantbetalning. Men ärendet ligger nu för prövning i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och ett avgörande väntas under andra halvåret i år. Om HFD beslutar att Kronobergs landsting får lov att införa förbud mot kontanter kan övriga landsting också vägra att ta emot sedlar och mynt.

 

Avgifter på kort- och mobilbetalningar

Alla försäljningsställen som är anslutna till bankernas kortbetalningssystem måste betala en avgift för hanteringen av betalningarna. Det är därför många butiker kräver att småinköp ska betalas kontant, eftersom de går back på köpet annars. Även företag som hanterar mobilbetalningar, som SEQR och Paypal, tar en avgift av butikerna, men den är lägre än bankernas avgift för korthantering.

Kortbetalning – av säkerhetsskäl

Flera butikskedjor och andra säljställen, till exempel KungSängen och alla Friskis & Svettis anläggningar i Stockholm, har gjort sig av med kontanterna. Skälet är framför allt ökad säkerhet – personalen ska slippa hantera kontantkassor vid stängningsdags. Redovisningen går också snabbare, dagssaldot visas ju direkt i datorn när alla kunder har betalat med kort.

Vad händer om du vägrar betala med kort?

De allra flesta svenskar, 99 procent, har tillgång till bank- eller kreditkort enligt Riksbanken. Det är färre som har kontanter i plånboken, 96 procent. Det är alltså ett litet antal kunder som kan antas vägra betala med kort. Men om du är på ett säljställe som kräver kortbetalning, och du vill betala med kontanter, kan du prova att be om en faktura, som du betalar senare.

Det är inte alltid säljstället godkänner fakturabetalning - Läs mer: Kortläsaren trasig

Text: Ingrid Jacobsson

Foto: Shutterstock 

 

Prenumerera
webb_prenpuff

För bara 55 kr/mån får du:

 Över 100 pålitliga tester gjorda i labb.
 Flera nya tester publiceras varje månad.
 Läsa hela Råd & Rön digitalt.

     Beställ här >>

Test - Tv

Sveriges största tv-test

tv_2016
Test - Köksfläktar

Hitta rätt fläkt

köksfläktar_2016
Test - Kylskåp

Stor skillnad på kylskåpen

kylskåp_2016
Test - Dammsugare

Starkt sug utan oväsen

dammsugare_2016
Test - Tvättmaskiner

105 tvättmaskiner testade

tvättmaskin2016
Test - Tv

Sveriges största tv-test

tv_2016
Test - Köksfläktar

Hitta rätt fläkt

köksfläktar_2016
Test - Kylskåp

Stor skillnad på kylskåpen

kylskåp_2016
Test - Dammsugare

Starkt sug utan oväsen

dammsugare_2016
Test - Tvättmaskiner

105 tvättmaskiner testade

tvättmaskin2016