Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Digitala genvägar till sommarresan

Vart ska vi åka – vad ska vi göra...? Ibland är det svårt att enas kring semesterplanerna. Du kan hitta många tips på webben och i mobilens appar!

Antingen du stannar i Sverige eller reser utomlands, är kvar i stan eller åker ut på landet finns det gott om sommartips att hämta i cyberrymden. Råd & Rön tipsar om några webbsajter och appar som kan vägleda när reslusten faller på.

RESMÅL

Resmål över hela världen hittar du på tripadvisor.se. Den finns också som gratis app både för alla sorters mobiler och iPhone- eller Android-surfplattor. Tripadvisor ger tips om hotell, flygresor och restauranger.

Om du är en badgalning kan du ha stor användning av badkartan.se. Där kan du söka bland mer än 3 200 svenska badplatser och verkligen hitta en i närheten. Badkartan.se finns i mobilversion, dock inte som app.

Många semestrar i Stockholm. Men är det varmt och soligt kan det bli jobbigt att gå omkring inne i city, och man längtar ut i naturen. Då finns Stockholm stads app Upptäck Stockholm, som går att ladda ner från stockholm.se/upptackstockholm. Appen finns för både iPhone- och Androidtelefoner.

Applikationen har tagits fram inom ett kilmatprojekt på Stockholms miljöförvaltning och visar vägen till bland annat ställen där man kan spana på vilda djur, plaskdammar, utomhusbassänger, lekplatser, motionsspår med mera. Med hjälp av appen kan du söka på upplevelser ”nära dig” och få en beskrivning hur du tar dig dit med kollektivtrafik.

FAR & FLYG

sandslottSajterna semestertips.se och reseguiden.se ger dig tips om resor både i Sverige och utomlands. På semestertips.se kan du boka sista-minuten-resor, antingen bara flygbiljetter eller charter. Reseguiden.se har också flyg och charter, sista-minuten-resor och dessutom olika erbjudanden. Man erbjuder spa-paket, weekendresor, billiga hyrbilar, tågbiljetter i Indien eller på Inlandsbanan – urvalet är stort.

BOENDE

Om du är intresserad av gratis boende på semestern kan du byta bostad. Men då bör du oftast ha varit ute i god tid. Du kan dock ha tur och hitta ett bra boende i sista minuten. Leta till exempel på intervac.se eller bostadsbyte.com.

Vill du hyra boende och fixa resan själv kan du leta på interhome.se. Där finns också sista-minuten-erbjudanden med rejäla hyresrabatter. Men då gäller det förstås att du får tag på en resa med kort varsel till semestermålet. Risken finns att resan blir mycket dyrare än hyran.

KULTUR

Om du är mindre intresserad av naturupplevelser och mer av svenskt kulturarv är sajten svensktkulturarv.se något för dig. Där kan du hitta utflyktsmål till slott och herrgårdar, teknik och sjöfart, musik och scenkonst, barnvänliga aktiviteter med mera. Och köper du Kulturarvskortet får du 50 procents rabatt på mer är 300 kultursevärdheter över hela landet. Kortet kan köpas via sajten.

RESA MED BARN

Reser du med barn finns det flera sajter med specialtips: barnensturistguide.se, barnsemester.se och barnguiden.com. Du som har barnen med i Stockholm kan ha nytta av barnistan.se, som innehåller massor av aktiviteter för glada barn i storstan.

Några appar för att resa med barn har vi inte hittat, däremot finns en mängd appar som barnen kan roa sig med på långresan. Trebarnspappan Daniel Wieselberg listar hundratals appar på sin sajt: Pappasappar.se/resa-med-barn/. Uppkopplade barn med en smartphone eller en surfplatta har garanterat inte tråkigt på resan när det finns så många appar att välja på. Om man nu inte vill titta ut genom bilfönstret och räkna bilar eller titta på moln genom flygrutan!

VÄDER

För många är ändå vädret det allra viktigaste. Det finns flera vädersajter och -appar om du vill jaga sol och blå himmel. Smhi.se och den norska vädersajten yr.no har bra information på webben och appar för både iPhone och Android-mobiler.

Text: Ingrid Jacobsson

 

Prenumerera
pren55

ALLA våra tester för 55 kr/mån

 Över 100 tester gjorda i labb.
 Många nya tester varje månad.
 Råd & Röns utgåva på surfplatta