Hoppa till innehållet

Fossilfri chipspåse kan inte återvinnas

OLW lanserar nu nya chipspåsar gjorda av finsk tallolja, med minskad klimatpåverkan. Men frågan är om det kommer att ha någon verklig effekt.

Publicerad

Tallolja ska ersätta fosil olja i OLW:s chipspåsar.

Finsk tallolja är en restprodukt från skogsindustrin och enligt OLW får chipspåsarna ett halverat klimatavtryck jämfört med om de hade varit gjorda av fossil plast. Som konsument kan du dock inte vara säker på att du får fossilfri plast i just din chipspåse. Företaget som tillverkar påsarna kommer i sin generella påsproduktion att ersätta fossil olja med tallolja i motsvarande mängd som används för att tillverka just OLW:s chipspåsar. Vissa av påsarna kan alltså innehålla mer tallolja, andra mindre eller inget alls.

Förpackningsforskaren Helén Williams tycker att det är bra att företagen har som mål att eftersträva att samhället blir fossilfritt, men att det är tveksamt om det är just förpackningar vi ska börja med.

– Av det fossila material vi tar upp går cirka fyra procent till plasttillverkningen, varav en del blir till förpackningar. Att använda lite av det fossila materialet för att skydda maten så att den inte förstörs är kanske inte det område jag skulle börja med att åtgärda. Då skulle jag fokusera på transporter i stället. Förpackningarna är inte oviktiga, men det finns betydligt viktigare saker att jobba med, säger hon.

Plasten i chipspåsar, så kallad OPP-film, går inte att återvinna eftersom det ännu inte finns någon teknik för det. Inte heller de nya fossilfria versionerna kommer att kunna återvinnas.

– Plast av fossilfritt material har samma egenskaper som vanlig plast när den väl är tillverkad, och hamnar den i naturen eller havet orsakar den samma problem där, oavsett om den är fossilfri eller inte, säger Helén Williams.

Hon säger att när det gäller livsmedelsförpackningar måste man titta på hela livscykeln.

– Det fungerar inte att bara göra en förpackning fossilfri, om den inte går att återvinna. Då blir vinsten inte så stor, frågan är om det är en vinst över huvud taget. Man måste jobba med hela livscykeln, inklusive matsvinnsfrågan, säger Helén Williams.