Hoppa till innehållet

Inga bevis för att detox fungerar

Att leva på juicer en vecka och ”avgifta” ­kroppen förespråkas av olika ­hälsoprofeter. Men har vi så mycket slaggprodukter i oss att vi behöver rensa ut dem? Ja, säger ­förespråkarna – nej, säger vetenskapen. 

Publicerad

Piller, vätskor eller pulver blandade av bland annat äppeljuice, fläderjuice, björkblad, blåstång, älgört, maskrosrost och kardborrerot finns att välja på för den som vill detoxa – avgifta – kroppen. Förespråkarna hävdar att gifter i maten, till exempel bekämpningsmedel, arsenik och kadmium, lagras i kroppen utan att våra inre organ kan göra sig av med dem.

En av förespråkarna är hälso­profilen Eliq ­Maranik, som har skrivit eneliq marinik rad böcker med smoothiesrecept, men också en bok om detox och viktminskning. Enligt henne är en rensning av kroppen positiv på olika sätt.

Eliq Maranik menar att vi har rester av mat liggande i våra tarmar, till exempel vax från äpplen och hormonrester från köttprodukter med mera.

– Även den som försöker äta sunt kan inte helt undvika att få i sig gifter. Jag brukar rensa kroppen från slaggprodukter genom tarmsköljning en gång på våren, säger hon.

Hon kombinerar tarmsköljningen med att dricka olika teer och smoothies, och hon torr­borstar också kroppen och badar bastu. Några färdiga detoxkurer med piller eller pulver har hon aldrig använt.

– Jag gillar naturmedicin och odlar till exempel eget vetegräs som jag torkar till pulver. Dessutom dricker jag 2,5–3 liter vatten om dagen. Men jag klarar inte att fasta helt, jag tränar så mycket att jag måste ha någon fast föda, som nötter och grönsaker. Däremot utesluter jag kött- och mjölkprodukter. Jag ger min mage vilotid genom att konsumera mest flytande föda.

 

Oklara regler

Detoxprodukter som kosttillskott, drycker och pulver marknadsförs ofta med formuleringar som: ”främjar kroppens renande funktioner och stödjer matsmältningen” eller ”bidrar till rening av kroppen samt bidrar till levern och njurarnas normala funktion och hälsa”. Sådana påståenden är tydliga hälsobudskap och de ska egentligen kombineras med vetenskaplig bevisning och dessutom vara godkända av EU:s livsmedelsmyndighet Efsa. Men när det gäller detoxpreparaten finns det tillfälliga undantag. De verksamma ämnena i dessa preparat, ofta urindrivande, är alltid växter och växtdelar. Och för växter är EU-reglerna inte helt klara.

Efsa har redan sagt nej till 500 hälso­påståenden om detox. Fortfarande väntar 1  500 ärenden på ett avgörande.

 

Hennes åsikt går tvärt emot vetenskapen som säger att detox inte fungerar. Om man med detox menar att avstå från alkohol, cigaretter och sötsaker, och i stället äta mycket grönsaker och dricka juice, är det bra för kroppen. Men att det skulle rena den är en myt. Du kissar mer, eftersom du får i dig mer urindrivande produkter, det är det hela.

Men Eliq Maranik håller fast vid sina åsikter:

– Läkarna säger det de måste säga. De utgår från det som forskningen visar, och det finns inga vetenskapliga studier för att detox fungerar helt enkelt för att ingen vill satsa pengar på att forska kring det.

Lotta Klinge Härberg, verksamhetschef vid dietistkliniken på lotta klinge härbergKarolinska universitetssjukhuset och ordförande i Dietisternas riksförbund, tycker att det är märkligt att man kan bygga upp en hel industri kring att påstå att vi har slaggprodukter i vår kropp som vi behöver bli av med.

 

– En normal kropp renar sig själv. Levern, njurarna, huden och bakterierna i tarmen arbetar ständigt med att rensa bort sådant som är skadligt. Vissa ämnen, som exempelvis kvicksilver och kadmium, går dock inte att få bort ur fettväven – oavsett metod.

 

– Men om det hela tiden lagrades gifter i vår kropp skulle inte någon av oss överleva, säger hon. 

Lotta Klinge Härberg är ändå inte förvånad över att det säljs så många preparat.

– De som känner sig stressade säger ofta att de behöver detoxa och använder det som en paus i livet för att landa i sig själva. För dem kan det kännas nyttigt, säger hon och fortsätter:

– I dag söker sig många till olika udda varianter inom kost och hälsa. Det normala livet räcker inte till. Se på träning till exempel, det är combat training och extrem­sporter i stället för vanlig jympa.

 

Skippa detox om ...

... du har diabetes, ­­njur- ­eller tarmproblem, dåliga ­blodvärden eller om du är gravid. De som är i riskgruppen för ätstörningar ska inte heller detoxa.

 

Lotta Klinge Härberg förstår att det är många som tror på detoxkurerna. Den som har ätit ohälsosamt och sedan övergår till att dricka färsk­pressade juicer kan må bättre. Och låter man bli fast föda och konsumerar örter och andra vätske­drivande substanser går man ner i vikt.

– Så visst kan man känna sig både lättare och piggare, men man ska inte lura sig själv och tro att detoxen renar oss från några gifter, säger hon.

 

LÄS MER: Råd & Röns test av 26 olika juicepressar

 

Hälsoprofilen och författaren Renée Voltaire har skrivit boken Juice, power and detox. Men nu vill hon hellre använda ordet fasta än detox.

– Om jag skulle ha gett ut boken i dag skulle jag ha döpt den till något annat. Ordet detox bör man ju inte använda tillsammans med hälsopåståenden längre. Men många av oss – även jag själv – lever stressiga liv, och då kommer magen lätt ur balans. Att juicefasta en vecka är ett sätt att låta kroppen vila. Du sover bättre för att du blir trött när du bara får i dig vätska och du avgiftar dig från stress, säger Renée Voltaire.