Hoppa till innehållet
Läs mer

Nu blir det pant på påsen

Flera butiker inför pant på sina påsar i ett försök att minska ­användandet. Nu lanseras en app för påspant, och snart kan det även bli pant på andra förpackningar.

Publicerad

I Sverige förbrukar vi 80 plastpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till år 2025 enligt ett EU-direktiv. För att uppnå detta har en del butiker börjat ta betalt för påsarna, medan andra testar att lägga på en pant på dem.

På Hemköp vid Torsplan i Stockholm har man infört pant på försök. Kunder som köper en plastpåse kan efter användning ta den med sig tillbaka till butiken och panta den i kassan. 1 krona dras från kundens köpesumma och Hemköp tar hand om påsen och återvinner plasten till nya påsar. För varje påse som säljs i butiken och som inte pantas skänks 50 öre till organisationen Städa Sverige, som sanerar plast från hav, sjöar och stränder.

Bättre att återvinna

Att återvinna plasten i påsarna är enligt Naturvårdsverket bättre än att de används som soppåsar och förbränns, eftersom det är bättre att materialet återvinns så många gånger som möjligt innan produkten går till energiåtervinning.

Företaget Panta Påsen introducerade pant på påsar 2016, och i år lanserar de en app som ska göra pantandet lättare. Påsar som ingår i systemet har en unik streckkod. När man är i när­heten av en återvinnings­station aktiveras en skanningsfunktion i appen, som kan läsa av streckkoden. Kunden skannar av påsen, lämnar den i återvinningsstationen och får panten digitalt. Panten kan överföras till kundens konto, eller så kan man välja att skänka bort den till en vän, som också har appen, eller till välgörenhet. 

Pant även på förpackningar

Först ut är Apoteket AB, som drar i gång med pant på sina påsar i juni. Men Panta Påsens grundare Suwar Mert hoppas att fler ska ansluta sig, och att panten även ska finnas på förpackningar i framtiden.
– Vi vill skapa ett värde på förpackningen, och därmed minska nedskräpning. Om man kollar i naturen nu är det få burkar som ligger där och skräpar. Samma sak tror vi kan ske med förpackningar, säger han.