Hoppa till innehållet

Så får du skadedjuren på fall

Har du fått objudna gäster som är svåra att bli av med? Här får du tips om hur du skyddar dig från vägglöss och andra obehagliga kryp.

Publicerad

De senaste åren har antalet anmälningar av vägglössfall till Anticimex ökat explosionsartat.

– År 2006 hade vi 1 000 fall, förra året hade vi 18 000. Vägglusen har i stort sett varit borta i vår del av världen sedan efterkrigstiden, men under 1990-talet och 2000-talet hände något. Då kom den tillbaka och började spridas igen, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Han säger att vår ovana vid löss gör att vi inte reagerar i tid, och inte på rätt sätt.

– Många handlar i panik, och slänger ut sängen. Men då kanske någon annan plockar upp den, och vägglössen sprids.

I stället ska man kontakta en saneringsfirma så snart som möjligt, vägglöss kan i stort sett inte bekämpas på egen hand.

 

Håll torrt

Det är alltid bäst att försöka undvika att få in skadedjuren i hemmet till att börja med. Genom att hålla rent och torrt, och ta bort vägar in och skrymslen där de kan gömma sig försvårar du för djuren att hitta föda, vatten och boplats.

 

Att upptäcka att man har fått vägglöss hemma är inte alltid helt lätt. Själva vägglusen, som är brun och stor som en äppelkärna, ser man inte ofta, eftersom den bara är aktiv på natten. Det är inte alla som reagerar på betten, och för dem som gör det är det bara med en lätt klåda eller rodnad.

– Men man märker det också på blodfläckar i sängen, och på att man hittar vägglössens spillning, som ser ut som bläckfläckar, säger Håkan Kjellberg.

Saneringsfirman kartlägger hur allvarligt vägglus problemet är. Vid enklare fall räcker det med en eller två saneringar, och efter varje sanering väntar man åtta veckor innan man kan blåsa faran över. I riktig allvarliga fall, där man inte har reagerat i tid, kan vägglössen ha spridit sig i huset, eller till andra lägenheter om det är ett flerfamiljshus.

– De är experter på att lukta sig till blod, säger Håkan Kjellberg.

Det är viktigt att försöka identifiera den primära källan, så att vägglössen inte kommer tillbaka. Till sin hjälp att hitta dem har Anticimex specialtränade vägglushundar, som kan lukta sig till löss. De är otroligt känsliga, och kan reagera på om det bara är en enda vägglus i ett rum, och skiljer även på levande och döda löss. Vägglushundar kan användas både förebyggande och som en avslutande kontroll efter en sanering.

Bäst är det så klart om man kan undvika att överhuvudtaget få hem vägglössen, från till exempel en resa utomlands. New York har blivit känt för att ha mycket vägglöss, men Håkan Kjellberg säger att de kan finnas överallt där det finns människor. I och med att lössen oftast bor där man sover är det sovplatserna man ska vara försiktig med.

– Det värsta man kan göra är att ställa resväskan på sängen, packa upp, och sedan förvara den under sängen på hotellet, för att sedan göra om samma procedur hemma.

I stället ska man förvara väskan långt från sängen – gärna i badkaret.

– Plocka sedan helst ur väskan i badrummet, inte i sovrummet, säger Håkan Kjellberg. Skaka ur och se efter att du inte hittar några löss i kläderna, och tvätta de textilier som tål det i 60 grader, eller torktumla dem varmt.

 

Andra vanliga skadedjur

 

Pälsängrar

Angriper ylle, päls och skinn, men kan även gå på andra textiler, speciellt om de är smutsiga. Larven äter hål i materialet, och betar av håren på pälsar och sammet, så att kala fläckar uppstår. Tomma larvskal, ofta randiga, kan hittas i garderob och lådor.

Pälsänger

Tänk på: Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage. Kontrollera undanlagda textiler regelbundet.

Bli av med: Ta ut alla kläder och värmebehandla dem i 60 grader genom tvätt, strykning eller torktumling. Plagg kan även frysas. Dammsug noggrant kring lister, springor och sprickor i garderoben.

 

Råttor

Ökar något, men har alltid levt vid vår sida. Kan öka tillfälligt vid stora ombyggnationer, som vid stora infrastrukturprojekt och stambyten.

Råtta

Tänk på: Täta hål i grunden, håll rent kring huset och undvik klätterväxter, buskar och vedstaplar mot fasaden. Ta upp spill från fågelbord och håll rent på altanen. Se till att det är lock på sopbehållaren. Håll uppsikt och rent på vinden och i källare. Se till att mat inte ligger framme. Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda stugan, det gör dem mindre attraktiva som boplats.

Bli av med: Köp vanliga fällor och ladda med den mat djuret är van att äta. Anticimex har smarta fällor som är uppkopplade mot nätet och som larmar direkt. Dessa fällor kan placeras i avloppssystem och andra otillgängliga platser.

 

Kackerlackor

Ökar en aning i Sverige. De smutsar ner, luktar illa, och kan sprida sjukdomar och orsaka allergier. Kackerlackor kommer in i hemmet genom importerade varor och mat. De söker sig till varma och fuktiga miljöer som kök och badrum. Ibland kan de ge spår av spillning i form av bruna ränder.

kackerlacka

Tänk på: Rengör, torka och täta. Lämna inte disk odiskad. Rengör arbetsytor samt under spis och kyl. Förvara livsmedel och djurfoder i täta förpackningar. Torka torrt kring kranar och rör. Täta sprickor för att minska antalet gömställen.

Bli av med: Kräver nästan alltid professionell hjälp. Kontakta en saneringsfirma.

 

Silverfiskar

Trivs i fuktiga miljöer som badrum och tvättutrymmen. Om den dyker upp i till exempel vardagsrum kan det vara ett tecken på fuktskada. Håller sig gömd under dagen.

silverfisk

Tänk på: Håll torrt och rengör regelbundet. Täta springor och sprickor. Låt inte böcker, papper och kläder ligga framme länge på golvet.

Bli av med: Kan bekämpas med medel, men det är viktigare att förändra miljön så att den inte bjuder in till nya silverfiskar.

 

Mjölbaggar

Angriper torra matvaror. Mjöl som har fått påhälsning av mjölbaggar får en gråaktig ton och har en tendens att mögla. Matvarorna kan också lukta illa.

mjölbagge

Tänk på: Förvara matvaror väl förslutna. Ha också god omsättning på mat, köp inte gigantiska förpackningar som blir stående.

Bli av med: Töm skåp och lådor, ta bort eventuellt hyllpapper och rengör noga. Byt och kassera en använd dammsugarpåse, och för att vara på den säkra sidan bör den förseglas och frysas. Kasta angripna varor, men frys dem först för att undvika spridning. Otillgängliga vinklar och vrår kan behöva behandlas med bekämpningsmedel. Kontakta då ett saneringsföretag.