Hoppa till innehållet

Så giftiga är dina gamla leksaker

Ullacarin Lundgren har vinden full av leksaker som hon sparat till sina barnbarn. Men efter de senaste årens giftlarm undrar hon om barnen verkligen bör leka med dem.

Publicerad

Råd & Rön-läsaren Ullacarin Lundgren har sparat leksakerna från sina barns uppväxt på 1980- och 1990-talet. Vinden svämmar nästan över av Lego, Duplo, My Little Pony, Playmobil, ­Barbiedockor och leksaker från Fischer-Price.

– Jag har tänkt att eventuella barnbarn skulle kunna leka med dem i fram­tiden. Nu börjar barnbarnen komma och jag undrar om jag vågar låta dem använda lek­sakerna? säger hon.

Ullacarin Lundgren har läst att mjuka plastleksaker ska kasseras, men undrar vad exakt det är som menas med mjuka leksaker, och vad som är farligt med dem.

– Jag har förgäves sökt efter samlad information om hur farliga dessa leksaker är i dag. Vad är det som är farligt? Är det om barnen suger på dem, eller är det farligt att andas in kemikalier som leksakerna avger? Vad räknas som hård- och mjukplast? Badringar har jag nog redan slängt, men hur är det med sandleksaker – är de mjuka?

Ullacarin Lundgren säger att hon har frågat andra i sin generation, men det är ingen som vet säkert vad man ska göra med gamla leksaker.

– Unga slänger nog bara, de vill inte att deras barn ska leka med de leksaker som de lekte med som barn. Vi vill inte att våra barnbarn ska drabbas av något, men det känns som resursslöseri att slänga något som inte behöver slängas, säger Ullacarin Lundgren.

Det finns ingen absolut sanning, men den generella rekommendationen är att mjuka plastleksaker som tillverkats före 2007 ska gallras ut. Då förbjöds de värsta mjukgörarna, ftalaterna, i leksaker.
– De här mjukgörarna som finns i leksakerna kommer ut i luften – om barnet suger på dem går de in i kroppen snabbare, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Och leksakerna kan faktiskt fortfarande läcka kemikalier, så här 20–30 år senare.
– Så länge plasten är mjuk kan leksakerna läcka mjukgörare. På riktigt gammal plast som blivit spröd har däremot alla mjukgörare läckt ut, säger Camilla Westlund.

Alla leksaker där man kan trycka in plasten räknas som mjuka.
– Sandleksaker skulle jag nog räkna som hårdplast, säger Camilla Westlund.

Men samtidigt har ju barnen som lekte med plastleksakerna på ­80-talet överlevt?
– Det är ju inte giftigt på det vis att man dör direkt, men vi vet att vissa ämnen är skadliga på samhällsnivå. I en studie, Selmastudien, har man studerat mammor och barn och deras hemmiljö. Där man fann ftalater i dammet var förekomsten av astma och allergi hos barnen högre, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig på miljö­gifter på Naturskyddsföreningen.

– Vad gäller mjukgörarna så är det ämnen som kan störa fortplantningsförmågan. Det finns ännu inte säkra vetenskapliga bevis från studier på människor, men vi vet från djur­försök att ämnena är farliga, säger Camilla Westlund.
Hur ofta barnen kommer att leka med leksakerna kan också spela in i bedömningen.

– Man får använda sunt förnuft. Hur ofta ­används de här leksakerna? Är det ofta eller är det någon gång om året? säger Camilla Westlund.
– Har man en leksak i mjukplast från före 2007 kan den ju få flytta ut i sandlådan, eller stanna hos mormor där barnen inte leker med den dagligen, säger Cecilia Hedfors.

Men vill man vara på den säkra sidan är det slänga som gäller.
– Vi har inte gjort någon riskbedömning av hur farligt det är att leka med gamla leksaker, men oftast är det säkrare att använda nya, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.
– Visst, gamla leksaker är inte det enda hälso­problemet. Men vi på naturskyddsföreningen tycker nog att man ska rensa ut de leksaker som innehåller kemikalier som är förbjudna i dag, säger Cecilia Hedfors.

 

Fyra favoriter

Alla leksaker bär på sin egen historia, några av dem mer skandalösa än andra.

 

Barbie

barbieNär Barbie lanserades 9 mars 1959 var majoriteten av alla dockor bebisdockor. Barbie skapades av Ruth Handler, som noterade att hennes dotter Barbara gillade att ge de pappersdockor hon lekte med vuxna roller. Barbie, döpt efter Barbara, har sedan dess sålts i över en miljon exemplar. Barbie har kritiserats flera gånger under åren, framför allt på grund av hennes extrema kroppsform. Några versioner av dockan har också orsakat kontro­verser, som till exempel Barbie Baby-Sits, som kom med rekommendationen ”ät inte!” till den som vill gå ner i vikt, Teen Talk Barbie, som kunde prata och sa saker som ”matte är svårt!” och Totally Tattoos Barbie som kom med svanktatuering.

 

My little pony

my little ponyMy Little Pony lanserades 1982 och under 80-­talet såldes 150 miljoner pastellfärgade, långmanade ponnyer med karakteristiska ”cutie marks”, söthetsmärken, på flanken. De slutade säljas 1995, men företaget bakom leksakerna, Hasbro, försökte återlansera de storögda minihästarna 1997. Det gick inget vidare, men leksakerna hittade med tv-serien My Little Pony: Friendship is magic en något otippad popularitet bland unga män, 13–35 år. De kallar sig själva ”bronies” (en sammansättning av de engelska orden ”bro” och ”pony” – översatt ungefär bror och ponny) och de diskuterar showen på nätet, träffas utklädda till ponnyer på konferenser och skapar ponnykonst och musik.

 

Lego

legoDe färgglada plastbitarna som orsakat ­smärta i tiotusentals föräldrafötter började säljas 1949. Sedan dess har filmer, spel och sex Legoland lanserats, och i februari 2015 utsågs Lego till världens mäktigaste märke. Ordet lego kommer från danska ”leg godt”, vilket betyder "lek väl". Världens största legomodell bestod av över fem miljoner bitar, och föreställde en X-wing fighter från filmen Star Wars. Lego har även fått följa med ut i rymden, som en del av Lego Bricks in space program. Fram till juli 2015 hade 600 miljarder legobitar tillverkats.

 

Duplo

duploLego står också bakom den lite biffigare kusinen duplo som är designad för barn mellan 1,5 och 5 år. Bitarna är dubbelt så stora som traditionella legobitar, vilket minskar risken för att små barn ska svälja dem. Duplo lanserades 1969 och kom då i fyra färger: rött, blått, gult och vitt. Sedan dess har duploserier med figurer, bilar, hus och tåg lanserats.

 

 

Skatter på vinden?

Kan det finnas något värde i gamla leksaker? Ja, men då ska de helst vara olekta.

Gamla Star Wars-figurer från den första filmen, tidiga versioner av My Little Pony och 50-talslego är exempel på leksaker som i dag kan vara värda flera tusen kronor. Men det finns en hake:
– De ska vara i obrutna förpackningar. ­Kartongerna är oerhört viktiga, samlarna vill ha dem i så nära ursprungsskick som möjligt. Ju mindre lekt desto bättre, säger Bukowskis ­leksaksexpert Erik Ingare.
Har man ännu äldre leksaker, som gamla nallar, dockor och andra leksaker från början av 1900-talet, har de också ett värde. Men även här gäller att de ska vara i gott skick.
– När det gäller nallar har man kanske något mer överseende med att de har varit älskade, men de ska vara hela, säger Erik Ingare.
Även kringmaterial kan vara av intresse, ibland är de mer intressanta än original­leksakerna.
– Barbie är ett stort samlarområde, men dockan var en försäljningssuccé så det finns hur många dockor som helst. Men ovanliga uppsättningar av ­Barbiekläder och accessoarer finns det stort intresse för.

 

 

Inte bara gamla leksaker

Det är inte bara äldre leksaker som kan innehålla problematiska kemikalier. När den danska konsumenttidningen Taenk testade förra årets fluga, fidgetspinners, hittade de bly i halter som översteg det tillåtna värdet för leksaker i två av dem. De hittade också nickel i tre fidgetspinners.