Hoppa till innehållet

Skona miljön med rätt impregnering

Att hålla sig torr i höstrusket, och samtidigt värna om miljön, kräver både kompromisser och kunskap när det gäller klädinköp och materialvård.

Publicerad

Fritidskläder och skor med ”andasfunktion” har länge pekats ut som en bov när det gäller spridning av så kallade högfluorerade kol­väten. Främst är det plaggens impregnering som är problemet. Ämnena används också i andasmembranet i själva tyget, men här ersätter flera tillverkare fluorkarbonerna med andra material, som polyuretan och polyester.

Klädbranschen älskar de högfluorerade ämnena som gör att plaggen blir både vatten- och smutsavvisande. Nackdelen är att de är svårnedbrytbara i naturen samtidigt som de är giftiga och misstänks orsaka cancer och vara hormonstörande.

Högfluorerade ämnen

brandsläckare

Högfluorerade ämnen består av en kolvätekedja där alla eller vissa av väteatomerna är utbytta mot fluoratomer. Bindningen mellan kol och fluor är extremt stark, vilket gör att ämnena inte bryts ner när de kommer ut i naturen. 

Enligt Kemikalieinspektionen används över 3 000 olika högfluorerade ämnen i Sverige. Höga halter av ämnena är giftiga och flera av dem misstänks kunna orsaka till exempel cancer. Förutom i kläder används de bland annat i bakplåtspapper och brandsläckningsskum.

Regeringen har beställt en handlingsplan från Kemikalieinspektionen som ska vara klar nästa år för hur användningen av ämnena ska minska. Även Naturskyddsföreningen och Greenpeace kampanjar för att tillverkarna av sportkläder ska välja andra alternativ.

Men trots yttre tryck och forskning har klädindustrin haft svårt att hitta ersättningsämnen som klarar att uppfylla kraven på att både stöta bort smuts och vatten. I stället har branschen tagit fram nya typer av högfluorerade ämnen med kortare kolkedjor som ska brytas ner snabbare i naturen. De nya ämnena lugnar dock inte kritikerna som menar att de i sin tur kan omvandlas i ­naturen till nya föreningar som inte bryts ner.

–Vi tycker att man ska välja produkter som är fria från ebba magnussonhögfluorerade ämnen, säger Ebba Magnusson, produktansvarig för Bra Miljöval Textil på Naturskyddsföreningen.

Hon tycker att man i ­stället ska välja andra alternativ, till exempel vaxer eller silikonbaserade impregneringar, även om de inte ger lika smutståliga skor och kläder som de ­högfluorerade ämnena.

– De flesta kanske inte behöver jätte­smutsavvisande kläder som står emot olja, utan det räcker att plagget håller vätan borta.

Även de impregneringsmedel som används hemma för att återimpregnera plagg innehåller ibland högfluorerade ämnen. Ofta uppmanas kunden att själv lägga på ett lager impregnering på skor och kläder redan före första användningen. Det tycker Rosanna Endre som är rosanna endrekampanjledare på Greenpeace är att uppmana till överkonsumtion.

– Ofta är butiken angelägen om att du ska vårda dina kläder för att du inte ska bli missnöjd med funktionen och komma ­tillbaka och klaga. Många överkonsumerar utifrån de råd de får, säger ­Rosanna Endre.

Hon uppmanar alla att kolla att de impregnerings­medel man använder är märkta som fria från PFAS, PFC och fluorkarboner. 

Alternativ ­impregnering

Vax, fett och silikon är mer miljövänliga alternativ. Silikonet fungerar bra mot väta, men är inte lika effektivt mot oljefläckar och annan smuts. Vax är ett alternativ som ofta framhålls av miljövänner.

Tänk på att alla impregneringar inte fungerar på alla typer av tyger och material. Vax passar till exempel inte på en Goretexjacka.