Hoppa till innehållet

Svårt bryta ner ­nedbrytbar jacka

Svenska Tretorn har tagit fram en jacka som är nedbrytbar. Men än så länge finns det inte någonstans att kompostera jackan när den är utsliten.

Publicerad

Tretorns nya regnjacka är tillverkad av PLA-plast från sockerbetor i stället för av plast från fossil olja, som annars är basen i 90 procent av företagets produkter. Jackan är en del i företagets långsiktiga miljö­arbete och ett försök att minska beroendet av oljebaserad plast.
– Vår råvara växer inte på en buske, vi kan inte gå ut och skörda polyesterplantan. Att kunna byta ut återvunnen ­polyester mot plantbaserad polyester är ett steg i rätt riktning, säger Fredrik Ekström, som är ansvarig för hållbarhetsfrågor på företaget.

Från början ville Tretorn ha en jacka som kan komposteras i en vanlig kompost, men det var inte möjligt. För att jackan ska vara regntät har den ett lager polyuretan, som tar längre tid att bryta ner än PLA-plasten. Jackan som nu börjar säljas tar mellan 11 och 14 månader att bryta ner i en industriell kompostanläggning med speciella svampar som kan ta hand om plasten.

I dag finns ingenstans att lämna in en jacka av PLA-plast och få den komposterad. ­Tretorn har inlett ett samarbete med Högskolan i Borås kring hur industrin kan ta hand om den här plasten i framtiden och Fredrik Ekström tänker sig att det ska finnas insamling av PLA-plast på samma sätt som det finns insamling av annan plast och glas i dag.
– Förhoppningen är att innan jackorna har blivit utslitna ska industrin ha vaknat så att vi kan ta hand om dem. Vi måste börja någonstans. Om inte vi börjar med det börjar inte återvinningsindustrin heller. Sedan är inte allt 100 procent rätt från början, säger han.

Det finns kritik mot att kalla plast nedbrytbar, även om det handlar om plast tillverkad av växter. Orsaken är just att den inte bryts ner effektivt utan en industriell process. I en rapport till miljöminister Karolina Skog tidigare i våras pekar utredaren på risken att konsumenter uppfattar produkter som marknadsförs som nedbrytbara som att de kan brytas ner i naturen. I stället förslår utredaren att begrepp som industriellt-komposterbar ska användas i marknads­föringen.