Hoppa till innehållet

Vegokött inte självklart nyttigt

Filéer av bönor, strimlor av havre och ”blodiga” växtburgare ersätter allt oftare den blodiga biffen. Men det gäller att välja rätt. Vår granskning visar att det är stora skillnader på näringsinnehållet i produkterna.

Publicerad

Utbudet av växtbaserade kött­alternativ har ökat kraftigt. Men det är stora skillnader på näringsinnehållet.

Köttsubstitut kan göras av svamp, baljväxter eller havre och andra grödor. Den vanligaste huvudråvaran är sojaböna eller ärta. Främst för att dess protein lämpar sig väldigt bra för att få fram en köttliknande textur. Men det är inte så enkelt som att bara ta bönor eller ärtor och mala ner dem. Ska man göra ett bra vegetariskt köttalternativ vill man ha ett förädlat proteinmjöl med hög proteinhalt, förklarar Lina Svanberg, som jobbar med att utveckla växtprotein hos det statliga forsknings­institutet Rise i Göteborg.
– Om man siktar mjölet kan man komma upp en bit i proteinhalt, när man får bort en del fibrer, säger hon.