Hoppa till innehållet
Läs mer

Villalarm ger falsk trygghet

I takt med att antalet inbrott ökar blir också intresset för att köpa inbrottslarm större. Men frågan är om larmen verkligen skrämmer bort några inbrottstjuvar.

Publicerad

Antalet inbrott har ökat totalt i Sverige från 15 000 per år till 22 000.

– Förra året var det en jätteökning av villainbrott. Flera tidningar skrev om det, och många villaägare kontaktade oss för att de var intresserade av inbrottslarm, säger Bänkt Olsson på Securitas Alarm.

Populärast är uppkopplade larm, det vill säga larm där väktare åker ut och undersöker bostaden när ett larm har gått. 2011 ökade försäljningen av dessa larm med ungefär 15 procent. Oftast ingår mer än bara inbrottslarm i de paket som säljs – numera köper många till brandlarm, kameraövervakning och trygghetslarm.

– Med kameraövervakning kan man larma polis eller brandkår snabbare. Larmcentralen ser om det är någon inne i huset, eller om det bara är en humla som flög förbi detektorn. Syns rökutvecklingen kan man larma brandkåren direkt, säger Bänkt Olsson.

 Ett sådant fullserviceskydd kostar flera tusen kronor i installationskostnad, plus några hundra i månaden i abonnemangsavgift.

Svaret beror på vem man frågar

Frågan är då om man får någon valuta för de här pengarna. Svaret beror på vem man frågar. Branschorganisationen Swelarm har statistik som visar att olarmade villor löper tre gånger så stor risk som larmade att drabbas av inbrott.

Andra undersökningar visar det motsatta. När försäkringsbolaget If jämförde inbrottsstatistiken över de bostäder de har försäkrat märkte de ingen skillnad på olarmade och larmade bostäder.

Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet, är inte imponerad av de studier som gjorts.

– Jag har inte sett någon vetenskapligt hållbar studie som visar att larm verkligen förhindrar inbrott, säger han.

Fredrik Gårdare är operativ chef för länsbostadsinsatsen på Polisen i Stockholms län, och han säger att det sker inbrott även i larmade bostäder.

– En del inbrottstjuvar undviker larm, en del tar sig in utan att larmet löses ut eller saboterar larmet, medan andra inte bryr sig alls; de vet att de hinner göra inbrott ändå, säger han.

Det finns flera aktiva ligor i Sverige i dag som ägnar sig åt inbrott på ett systematiskt sätt. De börjar med inbrott i områdena där de bor när de är unga, men ju äldre och mer erfarna de är, desto längre söker de sig ut i landet. I dag finns det även utländska ligor. Inbrott är enkelt och med liten risk att åka fast.

– Det är som ett lotteri med vinst varje gång; alltid finns det något av värde i bostaden. Ibland blir det storvinst i form av stora mängder kontanter eller vapen. En del kriminella har sagt att de ser bostäder med mycket skydd i form av säkerhetsdörrar och larm som ett tecken på att det finns värdesaker, säger Fredrik Gårdare.

”På tio minuter hinner man mycket”

Före detta inbrottstjuven Christer Karlsson säger att han genomförde 4 000–5 000 inbrott när han var aktiv. Han säger att han valde bostäder som såg tomma ut i välbärgade områden. Larm var inget större problem, eftersom det dröjer innan vakterna hinner ut till bostaden.

– På tio minuter hinner man göra mycket. Det har också hänt att jag har gått ut i skogen och väntat på att vakten ska dit och kolla. Sedan kan man gå tillbaka till huset, som då är olarmat, när vakten har åkt, säger han.

Andreas Haatia är också före detta inbrottstjuv, och han bekräftar att det går att ta sig runt många larm, särskilt de äldre som många har kvar. Däremot kan de moderna, mer komplicerade larmen ha en avskräckande effekt.

– En del av dagens larm är mer avancerade än en brottsling vill sätta sig in i, säger han.

Det finns dock alltid inbrottstjuvar som kan ta sig förbi även komplicerade larm. Till exempel finns det tecken på att en del tjuvar använder sändningsstörare för att slå ut larmsignalen från huset till larmcentralen.

Ska man ha larm tycker både Christer Karlsson och Andreas Haatia att man ska ha dubbla larm: ett som går till ett vaktbolag och ett som tjuter även utanför huset.

Vaksamma grannar

Någon säker garanti mot inbrott är alltså inte larm, även om det kan avskräcka några tjuvar och ge en extra trygghet till dem som bor i huset.

Att ha vaksamma grannar och att få huset att se bebott ut är fortfarande gångbara metoder att undvika oönskade påhälsningar.

– Allting som gör det svårt för tjuvarna att ta sig in och därifrån är bra. Att grannar hjälper varandra att hålla koll på vilka som rör sig i området är också bra, säger Fredrik Gårdare.

Christer Karlsson säger att överproppade brevlådor är ett säkert tecken på att någon inte är hemma, medan en bil på avfarten kan avskräcka, men bara under en kort tid.

– Står den där för länge är det snarare ett tecken på att någon inte är hemma. Om det lyser inomhus kan det vara avskräckande, men är lamporna satta på en timer så att de alla slås på ett visst klockslag vet man att de förmodligen inte är hemma, säger han.

Han säger också att man ska vara försiktig med att skriva på sociala medier om att man ska vara borta på semester.

– Kriminella lever på tips. Ibland har man hört att det är någon villa där det finns många värdefulla saker, konst, myntsamlingar. Då går man bara och väntar på att de som bor där ska resa bort, säger Christer Karlsson.

Text: Annika Berge

 

 

Tänkvärda tips

 

  • En larminstallatör måste ha polisintyg på att den har rätt att installera larm. Det är dock ganska lätt att få och inget kvalitetsintyg i sig självt.
  • Kolla om företaget är certifierat av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering, SBSC. Du hittar certifierade företag i ditt län på www.sakerhetsleverantorer.se.
  • Är företaget medlem i någon branschorganisation? Det borgar för viss kvalitet.
  • Vad kostar larmet och vad ingår? Idag är det vanligt med larm där man betalar en fast kostnad där alla utryckningar och annat ingår. I annat fall kan en utryckning på ett falsklarm bli dyrt, ofta flera tusen kronor.
  • Larm med kamera kan göra det lättare för polisen att ta fast tjuven om ett inbrott väl har skett.

 

Så minskar du risken för inbrott

 

  • Använd ordentliga lås inte bara på ytterdörren utan även på balkong och altandörrar samt fönster. Byt lås när du flyttar in.
  • Grannsamverkan har bevisad effekt. Uppmuntra varandra att hålla koll på vilka som rör sig i området.
  • Be grannen tömma posten, klippa gräsmattan/skotta bort snön och vattna blommorna. Låt gärna grannen använda soptunnan och torkställningen för tvätt samt parkera sin bil på uppfarten då och då. Ha någon pryl eller leksak framme på gräsmattan.
  • Timer på lampor som tänds kan ha motsatt effekt. Lampor som tänds när någon går på uppfarten är mer effektiva.
  • Förvara värdesaker i säkerhetsskåp som är fast förankrade i bostaden.
  • Skriv inte på Facebook eller liknande att du är bortrest.