Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Första intrycket: Så bra är Ikeas tv Uppleva

Vårt testlabb har nu monterat och testat de grundläggande funktionerna för Ikea Uppleva.

Även om de slutgiltiga testresultaten inte kommer förrän i början av augusti september vill vi ge er labbets första intryck från testet. Bildskärmen är ännu inte manuellt justerad till bästa möjliga bildkvalitet. De omdömen vi ger här nedan bygger alltså på hur skärmen ter sig direkt ur kartongen. I vårt test av över 100 platt-tv baseras betyget på optimerade bildinställningar.

Montering

Vår variant av Uppleva består av en 40 tums tv, tillhörande hemmabiosystem och tv-möbeln Bestå. Allt som allt kommer den i 14 stora och små kartonger. Monteringen är inte svår utan det är den gamla vanliga typen av Ikea-instruktioner med bilder varje moment. Du klarar det själv med det underlättar om man är två.

Många paket blir det.

Vanlig Ikea-montering, vare sig värre eller bättre.

Tv:n hängs på en konsol som skruvas fast på baksidan av Bestå. Hemmabiosystemet fästs inte utan passas in på översta hyllan. Bashögtalaren är trådlös och kan placeras var som helst i rummet utan att behöva annat än strömkabel.

Hemmabiosystemet passas in i Bestås övre hylla.

Slutresultatet.

Slutresultatet, bakifrån.

  

Bildkvalitet

Observera att följande intryck är gjorda med tv:ns fabriksinställningar.

Överlag är bildkvaliteten medelmåttig. Det är tydligt att någon form av rörelsekompensering är aktiverad. Den ger en jämn bild utan hackighet (judder) men skapar också digitala artefakter vid mycket rörelse i bilden. Kontrasten är okej men färgerna på våra testvideor visar ett visst gulstick. Vissa eftersläpningar i bilden är också synliga.

 

Att använda

Tv:n och hemmabiosystemet har likadana fjärrkontroller, du kan alltså lägga undan en och styra hela Uppleva med den andra. Gränssnittet för menysystemet är otydligt och vad värre är – väldigt långsamt. När du trycker på fjärrkontrollen reagerar inte tv:ns menysystem så snabbt som du förväntar dig.

Uppleva lanseras som en smart tv. Visst har den de vanliga apparna (Youtube, Facebook m.fl) men den inbyggda webbläsaren är närmast värdelös. Bara vissa länkar på de hemsidor vi besökte markerades när vi valde dem, oftast visste vi inte alls vad som skulle hända när vi tryckte OK på fjärrkontrollen.

Du kan spela mediafiler (MP3/AAC/WAV/jpeg/ divx/MP4/MKV) från en USB-sticka eller DNLA-enhet på nätverket. Självklart kan du också spela alla vanliga varianter av blu-ray, dvd och cd.

Bara färgen skiljer. Notera att snabbspolning och hoppa till nästa låt/filmkapitel är samma knapp. För att spola måste du hålla in knappen, risken är att du trycker snabbt och istället hoppar framåt/bakåt. Irriterande.

Apparna i Upplevas smart tv-läge.

Menysystemet är långsamt.

 

Ljudkvalitet

Tv:ns inbyggda högtalare ger ifrån sig tunt ljud utan omfång, vilket de flesta av dagens platt-tv gör. Med hemmabiosystemet påkopplat låter det betydligt bättre. Men eftersom vänster och höger högtalare ligger så nära varandra, i varsin ände av Bestå-möbeln som är 120 cm bred, blir stereoeffekten liten.

Den trådlösa bashögtalaren kopplar automatiskt ihop sig med huvudenheten, vilket gör installationen busenkel. Basens styrka går dock inte att ställa in. Det gör att basen tar över för mycket av ljudbilden. Ställer du basen i ett hörn är risken stor att ljudet blir alldeles för bumligt.

Jämfört med de renodlade hemmabiosystem vi testat är Upplevas ljud bara knappt godkänt.

Hemmabioenheten har bara en HDMI-ingång, som ju behövs för att koppla till tv:n. Förutom det finns bara en analog RCA-ingång.

Text: Hampus Engstedt