Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Liten skillnad mellan ultra hd och full hd

Vi lät en testpanel bedöma bästa möjliga tittavstånd för nya tv-formatet ultra hd. Resultatet gick knappt att särskilja från vanlig full hd-tv.

Numera har de flesta nya tv-apparater ultra hd-skärm. I vårt tv-test har 19 av de 26 modeller vi testat i år ultra hd. En ultra hd-skärm består av fyra gånger fler pixlar än en full hd-skärm. Ju fler pixlar en skärm har, desto mer detaljrik blir bilden. I teorin i alla fall. Ett par grundförutsättningar krävs för att ögat ska kunna dra maximal nytta av alla nya pixlar; filmen eller tv-programmet ska vara inspelat i ultra hd-upplösning samtidigt som tittavståndet inte får vara för långt i förhållande till tv:ns storlek.

Vi lät en testpanel om 25 personer få prova sig fram till det tittavstånd som de upplevde som optimalt. I testet använde vi tv-apparater med storlekarna 40, 48 och 55 tum. Varje paneldeltagare fick se actionfilmen San Andreas i både blu-ray-version (full hd-upplösning) och ultra hd blu-ray-version (ultra hd-upplösning). Alla föredrog att sitta något närmare tv:n när de såg ultra hd-upplöst film. Men skillnaden var väldigt liten, bara mellan en och ett par decimeter.

Med en 55-tums tv tyckte panelmedlemmarna i snitt att 3,1 meter var ett perfekt avstånd för att se ultra hd och 3,3 meter kändes bäst för full hd. För en 40-tummare var skillnaden försumbar – 2,3 meter för ultra hd och 2,4 meter för full hd. Även för 48-tummaren skilde det någon ynka decimeter – medelvärdet för bäst tittavstånd med ultra hd var 2,6 meter och 2,7 meter med full hd.

Alla panelmedlemmar tyckte att det optimala tittavståndet för full hd och ultra hd var nästan detsamma. Men en person tyckte till exempel att det kändes bäst att sitta ungefär 2,5 meter från 55-tums-tv:n (oavsett upplösning), medan en annan ansåg att ungefär 4 meter var optimalt för just hen.

Optimalt tittavstånd för tv:n är alltså individuellt, ungefär som vid ett biobesök – vissa vill sitta på biosalongens främre rader och låta sig helt bli uppslukade av duken, medan andra föredrar salongens bakre del. Men oavsett vilken typ du är så visar vårt test att ultra hd-upplösning högst troligen inte kommer att förändra var du placerar din tv därhemma.

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se
Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 172 tv-apparater.

Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 172 tv-apparater.