Hoppa till innehållet

Nya färgtekniken vässar tv-bilden

Den nya standarden för att visa färger gör att de ultrahögupplösta tv-apparaterna äntligen får blomma ut. Men som vanligt vid teknikskiften finns det barnsjukdomar och fallgropar som vi vanliga konsumenter riskerar att fastna i.

Nästan alla tv-apparater som säljs i dag har skärmar med ultra ­hd-upplösning, även kallad 4K. Men hittills har det knappt ­funnits några filmer och tv-serier som kunnat dra nytta av de ­avancerade skärmarna. Undantaget är ­Netflix, som strömmar vissa av sina ­egenproducerade serier i ultra hd.

För att råda bot på det lanserade branschen i våras ett helt nytt format för att distribuera ultra hd-filmer på skiva – ultra hd blu-ray. En ultra hd blu-rayskiva är lika stor som en vanlig blu-ray­skiva men kan lagra dubbelt så mycket information. Det gör att filmer i ultra hd-upplösning får plats. 

Filmer på ultra hd blu-rayskivor kan även visa fler färger och större kontrast än filmer som är ­lagrade på vanlig blu-ray. Den nya färgåtergivnings­tekniken kallas HDR, High Dynamic Range. Enkelt uttryckt kan man säga att med HDR blir färg­spannet mellan den svartaste svärtan och den ljusaste vitan mycket större. Varje färg kan alltså visas i fler nyanser, vilket gör att bilden känns mer levande.

 

Så funkar HDR-färg i tv:n

Både inspelningsutrustning och tv-apparater har ­hittills begränsat hur många färger som kan visas. Med ­HDR-färg försvinner den begränsningen. Observera dock att ­illustrationen av färgerna är övertydlig. Så stor blir inte skillnaden hemma i ditt vardagsrum.

 

Fördelen med ultra hd blu-ray är ­två­delad; fler pixlar, ultra hd, gör att fler detaljer visas i bilden. Och fler färger och större kontrastomfång, HDR, gör att varje detalj visas på ett mer natur­troget sätt.

 

Hitta bästa tv:n med HDR i Sveriges största tv-test

 

För att kunna dra nytta av ultra hd blu-rayfilmer med HDR måste du dock, förutom en ultra hd blu-rayspelare, ha en ultra hd-tv som kan visa den nya färgstandarden. De flesta tv-modeller i mellan­prisklass och uppåt som lanserats i år kan visa HDR-färger. Om något år finns troligen HDR även i tv-modeller i lågprissegmentet runt 5 000–6 000 kronor. Men som tv-köpare behöver du vara vaksam på begreppet HDR eftersom det finns flera varianter. Elektronikbranschen har därför tagit fram en ny logotyp som ska garantera att produkterna klarar kraven för den överenskomna standarden.

 

Ultra hd-tv med HDR

En ultra hd-tv med HDR kan visa 1 miljard färger. Tv-apparater utan HDR kan visa 16 miljoner färger. Skillnaden för ögat i verkligheten är dock inte lika påtaglig.

ultra hdDen här logotypen ­garanterar att tv:n kan visa den HDR-standard som branschen enats om.

Videotjänsten Netflix har även börjat strömma vissa av sina egenproducerade tv-serier och filmer i HDR-färg.

 

Vi har testat de två första ultra hd blu-rayspelarna som lanserades i våras, Samsung UBD-K8500 och Panasonic DMP-UB900. Testet visar att filmernas höga upp­lösning mest ger teoretiska fördelar. Du måste sitta väldigt nära tv-skärmen för att ögat ska kunna se den ökade detaljrikedomen i bilden. Det här går i linje med vår tidigare undersökning där vi lät en testpanel av vanliga tv-tittare bedöma ultra hd-tv. De såg ingen större skillnad mot full ­hd-upplösning och valde att bara sitta ett par ­decimeter närmare tv:n.

När vi däremot börjar använda HDR-läget på våra ultra hd blu-rayfilmer ser vi en påtaglig förbättring av bildkvaliteten. Hur mycket bättre bilden blir beror på vad som utspelar sig på tv-skärmen. Utomhusscener med mycket ljus och kontrast är ett exempel som tjänar på HDR-färger. Öknen i actionfilmen Mad Max går från att vara en ganska jämntjock massa av brun sand till att visa gropar, kullar och färgskiftningar. I murriga filmscener utan tydliga kontrastskillnader är dock nyttan av HDR betydligt mindre.

Men att få fram HDR-färgernas fördelar är inte så lätt som det borde vara. Det kräver att du först kalibrerar tv:ns HDR-läge. De inställningar för HDR-film som tv-tillverkarna har förinstallerat är nämligen riktigt dåliga. Bilden med förinställningar blev ibland för ljus och ibland för mörk. Det var faktiskt så illa att HDR-läget gjorde bilden sämre. De odugliga förinställningarna kan dock inte ultra hd blu-rayspelarna lastas för. De skickar bara en signal till tv:n att den ska ställa om sig till HDR-läge, hur färgerna sedan visas för tittaren är tv-tillverkarens ansvar.

Skillnaderna i bildkvalitet mellan Samsung UBD-K8500 och Panasonic DMP-UB900 är försumbara. Samsungspelaren startar däremot snabbare, drar mindre ström i standbyläge och är mycket billigare. Om du absolut tvunget måste ha en ultra hd blu-rayspelare just nu råder vi dig att köpa Samsung UBD-K8500. Men tänk på att priserna garanterat kommer att sjunka dramatiskt det närmaste halvåret, samtidigt som utbudet av nya ultra hd blu-raymodeller ökar kraftigt.

 

Test av ultra hd blu-ray

 

Samsung UBD-K8500

Pris: Cirka 3 800 kronor.

 Startar på 18 sekunder från helt avstängt läge. Mycket bra filkompatibilitet för videofiler från dator och video­kamera. Bra nätverksuppkoppling. Rimlig ljudnivå från inbyggd fläkt. Drar 0,2 watt i energisparläge.

 Saknar display på spelarens framsida.

 

 

Panasonic DMP-UB900

Pris: Cirka 7 300 kronor.

 Bra nätverksuppkoppling. Har analoga högtalar­utgångar. Rimlig ljudnivå från inbyggd fläkt.

 Drar hela 7 watt i snabbstartläge. Tar 34 sekunder att starta från helt avstängd. Dyr.

 

Ultra hd blu-ray är i dagsläget bara för riktiga kvalitetselitister som prompt vill ha (och har råd med) det senaste. Men även när tekniken blivit mer tillförlitlig och priserna sjunkit finns anledning att tro att formatet kommer att spela en ganska undanskymd roll. Strömmande video från Netflix, Viaplay, Apple Itunes och andra video­tjänster finns redan i vart och vartannat hem. ­

 

Ljudet då?

Standarden för ultra hd blu-ray innehåller inget nytt ljudformat. Precis som på vanlig blu-ray ger ljudformaten DTS-HD Master ­Audio och Dolby True-HD den högsta ljudkvaliteten.

 

Bild- och ljudkvaliteten är visserligen underlägsen både ultra hd blu-ray och vanlig blu-ray, men vi ­konsumenter tycks föredra valfriheten att se ­filmer på telefon, surfplatta eller vanlig tv. Branschbedömare tror därför att ultra hd blu-ray, oavsett graden av framgång, är det sista fysiska formatet för hemmabiofilm. 

 

 

Liten ordlista

Full hd-upplösning
Bilden består av 1 920 pixlar på bredden och 1 080 pixlar på höjden.

HDR (High Dynamic Range)
Ett nytt sätt att visa många fler färger på tv-skärmen.

Pixel
Den minsta beståndsdelen i bilden på en modern bildskärm, till exempel platt-tv eller mobiltelefonskärm. Kallas ibland bildpunkt. Ju fler pixlar en skärm har, desto högre upplösning har den. Hög upplösning gör små detaljer urskiljbara i bilden.

Ultra hd-upplösning
Bilden består av 3 840 pixlar på bredden och 2 160 pixlar på höjden. Kallas även 4K-upplösning, vilket anspelar på en avrundning av 3 840 till 4 000.

Ultra hd blu-rayfilm
Film lagrad på ny typ av blu-ray-skiva. Filmen har ultra hd-upplösning och HDR-färg.

Ultra hd blu-rayspelare
En ny typ av blu-rayspelare som spelar upp ultra hd blu-rayfilmer. Kan även spela upp vanliga blu-ray-filmer, dvd-filmer och musik-cd-skivor.