Hoppa till innehållet

Vad är smart-tv? Råd & Rön förklarar

Smart-tv framställs i reklamen som en otroligt mångsidig egenskap. Vi förklarar varför det egentligen bara är nödvändigt för dig som vill se internetvideo.

smart tv

Begreppet smart-tv är sedan flera år ymnigt förekommande i reklamblad och annonser. Men smart-tv är ingen standard, utan kan betyda olika saker beroende på vilken elektronikaffär eller tv-tillverkare du frågar. En rimlig definition är att en smart-tv kan utökas med ytterligare funktioner, det vill säga att den kan bli "smartare" än den var vid köpet.

Jämför med en smart mobiltelefon (smartphone på engelska). Den kan utökas med extra funktioner genom de appar (program) som du installerar från telefonens appbutik (App Store eller Google Play).

På samma sätt har en smart-tv en appbutik (varje tv-tillverkare har sin egen) där du kan ladda hem appar som gör tv:n smartare.

Skillnaden är att det finns hundratusentals appar till Iphone och Androidmobiler medan det bara finns några tiotal appar tillgängliga i de olika tv-tillverkarnas appbutiker.

Men medan det finns en mängd behov att stilla genom mobilen - allt från Facebook och shopping till gps-kartor och bankärenden - finns det i tv:n egentligen bara ett enda behov - att kunna visa strömmande video.

De enkla spel, väder- och börsinfo, sociala medier-appar och liknande som finns i smart-tv-apparaternas appbutiker gör sig nästan alltid  bättre i mobilen eller datorn.


Några av apparna i LG:s smart-tv-modeller är bland annat Youtube, Facebook, Skype och väderappen AccuWeather.

Strömmande video betyder att videon finns lagrad på internet och strömmas till tv:n under uppspelning. För de allra flesta kokar alltså hela nyttan med smart-tv ner till de smart-tv-appar som kan visa strömmande video.

Det finns numera många smart-tv-appar med strömmande video. Ett litet urval av några av de vanligaste: Amazon Prime Video, HBO Nordic, Netflix, SVT Play, Viaplay och Youtube. 

Andra, mer nischade, videotjänster anpassade för smart-tv är till exempel Youtubekonkurrenten Vimeo, nyhets-tv-kanalerna Aftonbladet TV och Expressen TV. Titta på tv-tillverkarens webbplats vilka videoappar som finns tillgängliga för just den tv-modell du funderar på att köpa.

Tips: Du kan också välja att göra tv:n smart genom att koppla billiga prylar som Apple TV eller Google Chromecast till tv:n.

LÄS MER: Vårt test av 190  tv-apparater

LÄS MER: Köpa tv – alla krångliga förkortningar