Någon sa att det är en myt att man måste värma upp en termos med hett vatten för att kaffet ska hålla sig varmt länge. Om det stämmer använder vi väldigt mycket vatten i onödan. Jag har sökt svaret på webben, men inte hittat något.
Veronica
Svar: Om termosen är kallare än kaffet du häller i den kommer en viss del av värmen i drycken att gå åt till att värma upp materialet i termosen. Det betyder att kaffet kommer att hålla sig “drickvarmt” kortare tid. Men eftersom det är så lite material i termosen i förhållande till mängden vätska, och eftersom det går åt betydligt mindre energi för att värma upp stål eller glas än kaffe (vatten), blir skillnaden på hur länge kaffet är drickbart liten i praktiken.
Det här är Råd & Röns frågespalt
Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt.
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.