Hoppa till innehållet

Så nyttigt är fullkornsbrödet

Nästan alla svenskar äter för lite fullkorn. Enligt Livsmedelsverket är det den största enskilda risken med våra matvanor. Råd & Rön har jämfört fullkornsinnehållet i våra vanligaste brödsorter.

Publicerad

Fullkornsbröd innehåller mjöl av till exempel vete, råg, korn och havre, där alla delar av spannmålskornet har använts.

Enligt den nordiska näringsrekommendationen, som också är Sveriges officiella rekommendation för hur vi bör äta, ger fullkorn i maten minskad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Mycket tyder också på en minskad risk för tjock- och ändtarmscancer. Men nästan alla, nio av tio svenskar, får i sig mindre fullkorn än vad vi skulle behöva.
– För lite fullkorn är det som brukar listas som den största enskilda risken med våra matvanor, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverkets avdelning för hållbara matvanor.