Hoppa till innehållet

Längre säsong för frukt och grönt

Tack vare förbättrad odlings- och förvaringsteknik har ­säsongen för svenska grönsaker och frukt förlängts rejält. Snart kan vi äta jordgubbar långt in på hösten.

Publicerad

De senaste tio, tolv åren har ­säs­ongen för flera svenska grönsaker och frukter blivit mycket längre. Mor­ötter och äpplen kan vi till ­exempel numera äta nästan året om. 

– Efter sådd täcks marken över med ett plasttäcke, och det gör att man kan så och få färdiga morötter tidigare. Dessutom täcker man över dem med halm i slutet av säsongen, och låter dem lagras i jorden. Det gör att man kan skörda morötter ­näst­an hela året, säger Lotta Nordmark, universitets­adjunkt på Sveriges lantbruks­universitet i Alnarp. 

Äpplena kan vi äta längre tack vare bättre lagringsmöjligheter.

– Äpplen är levande organismer, som andas. Genom att förändra luften i lagringsutrymmet, och förvara äpplena i väldigt låg temperatur, stoppas andningen, och de håller längre. Så nu kan vi äta svenska äpplen ända till mars–april, säger Lotta Nordmark.

Även säsongen för växthusgrönsaker har förlängts rejält. Svenska bönder har varit duktiga på att ställa om till förnyelsebar energi, och därför är svenska grönsaker klimatsmarta. Växthusen har också ­blivit mer effektiva, de senaste tio åren har ­energiförbrukningen minskat med hälften. 

– Mitt i vintern krävs dock för stora energi­insatser för att det ska vara hållbart att odla svenska tomater och gurka. Men måste man äta ­tomater året om? Tomat och gurka är inte de största ­vitaminbomberna precis, säger Lotta Nordmark.

Hon föreslår att vi ska äta kål, purjo och morötter under vinterhalvåret.

– Machesallad kan man också äta, den går att odla vid låga temperaturer. Så det går att göra en god sallad mitt i vintern också, säger hon.

Något man studsar till när man ser i säsongsschemat på nästa sida är jordgubbar i april. Lotta Nordmark säger att det är fullt möjligt. De odlas då i ouppvärmda plasttunnlar, en odlingsform som ökar snabbt.

– Skörden blir god, bären friskare med mindre mögelangrepp och smaken bibehålls. Tunnelodlingen ökar lavinartat, så det kommer vi att se mer och mer. Odlar man i uppvärmda växthus kan säsongen bli ännu längre, säger hon.

Guide – frukt- och grönsaksåret i Sverige

grönsaksåret
(Klicka på bilden för att öppna en PDF-fil som du kan skriva ut. PDF:en är uppdaterad december 2019.)

Populärt med rotfrukter

I försäljnings­statistiken märks det att svenska folket har fått upp ögonen för vintergrönsaker som rotfrukter, kål och grön­saker. På Ica ökade till exempel
försäljningen av grönkål med 40 procent förra året.

LÄS MER: Lokalodlat smakar bättre - tror vi