Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så får du surfen att räcka längre

När du är på resande fot går det åt betydligt mer surfdata än annars. Här är tipsen som minimerar mobilräkningen.

resatablet

 

 

 Titta mindre på video

Strömmande video slukar väldigt mycket data. Att titta på en minut video på till exempel SVT Play förbrukar allt mellan 5 och 20 megabyte, beroende på bildkvalitet. Om du prenumererar på videotjänsten Viaplay kan du i stället spara filmerna på din telefon eller surfplatta. Ladda ner filmerna hemma via ditt wifinätverk, och sedan kan du titta på dem hur ofta du vill på semestern utan att ha någon uppkoppling alls.

 Spara musiken på telefonen

Använder du Spotify Premium kan du spara dina favoritlåtar på telefonen via wifi. Då förbrukas ingen mobildata när du lyssnar på semestern. Aktivera alternativet ”Tillgänglig offline” som finns överst i varje spellista. Även i podcast­appar som Apples Pod­caster och Sveriges Radio Play finns alternativ för att spara ljudfilerna på telefonen.

 Avslöja dataslukarna

Ta reda på vilka appar som använder mest mobildata och stäng av deras dataåtkomst om du använder dem sällan. I IOS väljer du ”Inställningar” – ”Mobilnät” och i Android trycker du ”Inställningar” – ”Data­användning”.

Vad räcker 1 GB surfmängd till?

  • 50 minuter hd-video på SVT Play.
  • 200 låtar på Spotify.
  • 20  000 mejl (utan bilagor).

 Stäng av video i Facebook

Videoklipp i Facebookflödet startar numera automatiskt. Det förbrukar en hel del data om dina vänner delar många videor. Du kan ändra inställningarna och välja att videor inte ska starta automatiskt när du är utanför wifitäckning. I IOS trycker du på menyikonen i Facebook (består av tre horisontella streck) i nedre högra hörnet och sedan ”Inställningar” – ”Filmklipp och foton” – ”Automatisk uppspelning”. I Android­versionen finns menyikonen i övre högra hörnet, tryck sedan ”Applikations­inställningar” – ”Automatisk uppspelning”.

 Stäng av autouppdatering

Standardinställningen i både Android och IOS är att appar inte ska uppdatera sig själva över mobilnätet. Men kontrollera inställningen för säkerhets skull, annars försvinner snabbt många megabyte. I IOS väljer du ”Inställningar” – ”Itunes store och App Store”, där ska alternativet ”Använd mobildata” vara inaktiverat. För Android öppnar du Google Play och trycker på menyikonen i övre vänstra hörnet och därefter ”Inställningar” – "Uppdatera appar automatiskt”.

 Ladda ner ­läsvärda webbsidor

Har du samlat på dig ett gäng bokmärken till webb­sidor med intressanta texter som du ännu inte har hunnit läsa? Passa på att spara dem på plattan eller telefonen innan du åker i väg. IOS webbläsare Safari har en inbyggd funktion som heter ”Lägg till i läslistan”. Den fungerar som ett bokmärke som också laddar hem sidans innehåll till telefonen för att kunna läsas offline. Någon liknande funktion finns inte inbyggd i Android. Däremot finns gratisappen Pocket, som är en finessrik webbsidessparare, till både Android, IOS och datorer.

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se
Shutterstock
Illustration

Utlandssurf

röd väska

Om du reser utomlands gäller nästan alltid andra taxor och surfmängder. Vissa operatörer erbjuder dock numera i resten av Norden samma datamängd som i Sverige. Det är också stor skillnad om du reser inom EU eller i resten av världen. Kolla villkoren på din operatörs webbplats.

 

Prenumerera nu
pren55

För bara 59 kr/mån får du:

  • Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
  • Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
  • Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam 

 

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Tidigare test: Mobiltelefoner 2019
mobiler

Smarta mobiler i alla prisklasser

Apple eller Android? Vi har testat 57 mobiltelefoner i alla prisklasser och från de flesta tillverkare.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.

Test - Tidigare test: Mobiltelefoner 2019
mobiler

Smarta mobiler i alla prisklasser

Apple eller Android? Vi har testat 57 mobiltelefoner i alla prisklasser och från de flesta tillverkare.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.