Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Maskindiskmedel - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 14 maskindiskmedel i tablettform, pulverform och som gel. Flera diskmedel gör disken ren men lämnar synliga torkfläckar på glasen. Det är också stor skillnad mellan vilken typ av matfläckar som diskmedlen klarar av.

I testet har vi smutsat disken med exakt samma mängd te, inbränd mjölk, havgregrynsgröt och äggula. De bästa maskindiskmedlen i vårt test får väldigt höga betyg för nästan all sorts smuts och gör dessutom disken glansig och fin.

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av 20 maskindiskmedel från 2017. Flera av de diskmedlen säljs fortfarande.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Testade maskindiskmedel

Tillverkare Modell Typ
Coop Maskindiskpulver Pulver
Eldorado Maskindiskmedel Pulver
Faith in Nature Maskindiskmedel Gel
Favorit Maskindiskmedel Pulver
Finish Classic Powder Pulver
Finish Power Gel Gel
Finish Powerball Tablett
Finish Quantum Max Tablett
ICA Basic Maskindisk Pulver
Skona Maskindiskgel Gel
Sun Classic Maskindiskpulver Pulver
Weba Special Pulver
Yes Original Tablett
Yes Platinum Tablett

Utdrag ur testet av maskindiskmedel

Vid sidan av de olika typerna av diskmedel finns också en lång rad olika varumärken att välja mellan i butikshyllan. Nästan alla är i dag märkta med etablerade miljö­märken, men det finns undantag bland produkterna i vårt test.

Det är också riktigt stora prisskillnader per disk – från 41 öre disken med testets billigaste diskmedel till nästan 3 kronor för det dyraste. Jämfört med de billigaste pulvren kostar allt-i-ett-tabletterna ofta dubbelt, ibland tre–fyra gånger, så mycket. Även nykomlingen gel kostar mer än pulver.

För att ta reda på om de dyrare diskmedlen är värda sitt pris har vi låtit de olika produkterna ta hand om riktigt tuff disk.

I vårt labb har disken noga preparerats för att vara så svår som möjligt att få ren. I test­programmet får medlen tampas med muggar med intorkat te, höga glas med fastbränd mjölk, intorkad havregrynsgröt och stelnad äggula. Det är matrester som är svåra att få bort och testet visar hur bra de olika komponenterna i diskmedlen gör sitt jobb. Samtidigt är de vanligt förekommande matrester och liknar den disk du stoppar i maskinen.

Fyra sorters diskmedel

 • Classic: Maskindiskmedel i tablettform. Använd spolglans för att få ­disken blank.
 • Allt-i-ett: Tabletter som förutom diskmedel även innehåller spolglans och salt.
 • Pulver: Diskmedel i pulverform. Använd spolglans för att få disken blank.
 • Gel: Diskmedel i gelform. Använd spolglans för att få disken blank.

Det är stora skillnader på hur diskmedlen klarar de olika delmomenten i vårt test. Äggula är riktigt svårt – 10 av 14 diskmedel får bara en etta i betyg. Här sticker dock två maskindiskmedel ut på ett positivt sätt. De klarar uppgiften bra.

Dessa två sticker även ut när det gäller torkning – de får toppbetyg för den aspekten. Det gäller dock inte alla allt-i-ett-tabletter, trots att de innehåller spolglans. En modell får bara betyget 1 för att den lämnar så många torkfläckar på glasen.

När det handlar om gel har de produkterna framför allt problem med teet. Te tas bort med blekmedel och det är svårt att ha blekande komponenter i lösning. Ett märke klarar det dock förvånansvärt bra.

Inbränd mjölk och havregrynsgröt klarar de flesta diskmedlen – oavsett kategori.

Även om två allt-i-ett-tabletter toppar tabellen. med markant högre betyg än övriga, går det inte att säga att den här typen av diskmedel generellt sett är bättre. De två andra allt-i-ett-tabletterna placerar sig längre ner i tabellen.

Efter de två bästa är det ett hopp ner till övriga diskmedel. Det går inte att se något tydligt samband mellan pris och testresultat, några förhållande­vis dyra gelmedel och tabletter placerar sig efter de billigare pulvren.

Fördelarna med pulver är att du kan dosera själv och att det fungerar med alla program. Det gör inte allt-i-ett-tabletter. Eftersom de innehåller komponenter som spolglans, som ska smälta ut och sättas in i disken vid ett visst speciellt tillfälle under diskprogrammet, fungerar det inte alltid att köra tabletten i ett kort program. Då riskerar de olika funktionerna att gå om intet. Eller ännu värre – att frätande disk­medel inte sköljs bort, utan blir kvar på disken.

– Kör du ekoprogrammet ofta är det inte heller säkert att du får ut maxeffekt av tabletterna. Kör du ett snabbt program på 30–40 minuter fungerar allt-i-ett-tabletterna inte bra alls, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

I botten av tabellen sticker två diskmedel ut, med betydligt sämre betyg än de andra. Förutom att de är sämre är de också dyrare än de andra diskmedlen.

Båda produkterna säljs på webben och marknads­förs som miljövänliga och klimatsmarta. Men ingen av dem har någon etablerad miljömärkning och de fungerar riktigt dåligt. Det ena får till exempel ettor rakt igenom i diskbetyg, det gör alltså inte rent alls.

– Det är nästan skickligt att misslyckas så illa. Och trots att de båda kommer med stora på­ståenden om hur miljövänliga de är har ingen av dem något miljömärke. Det har alla de andra diskmedlen, säger Ronny Karlsson. 

...