Hoppa till innehållet

Jula vs Biltema: Fina snitt med billig såg

De batteridrivna motorsågarna blir allt populärare. När vi ställer lågpriskedjornas modeller mot varandra blir det storseger för Jula.

Publicerad

Julas såg (till vänster) väger 4 kilo och har ett 35 cm långt svärd. Biltemas modell (till höger) väger 5,4 kilo och har ett  30 cm-svärd.

Julas Meec Multiseries 40V gör verkligt bra ifrån sig i alla deltesterna och lämnar fina snittytor både på grenar som är fem och tio centimeter, stammar på 20 centimeter och tjocka slipers.

Biltema CCS 36 är sämre, särskilt på att fälla träd. Den tenderar också att lämna ”fransade” snittytor när vi kapar vedträn för att använda hemma i kaminen. Den är betydligt tyngre och väger 5,4 kilo jämfört med Meecsågen som väger fyra kilo.

Vikten gör att Biltema CCS 36 är jobbig att använda i längden och den är svår att manövrera inne i buskage eller bland tät sly.

Meecsågen är välbalanserad och lätt att använda. Det går fint att såga utan att bli trött i armarna. Handtagen är ergonomiska och bra att hålla i, reglagen tydliga och lätta att manövrera. Ett par nackdelar har den ändå, den har det högsta ljudtrycket av alla, 101 dB(A) och batteriet är lite knepigt att lossa. Det är dock enklare att sätta tillbaka det efter laddningen, som tar två timmar för båda modellerna.

När vi räknar ihop resultaten i alla deltester får Julasågen 75 i samlat betyg och är bäst i hela testet av 19 batteridrivna sågar och den blir utsedd till både Bäst i test och Bra köp. Biltema klarar sig sämre och får 59 i samlat betyg.

Tänk på att ljudet är högt på alla motorsågar. Hörselkåpor är ett måste, liksom skyddsglasögon och motorsågbyxor.

Nedan är ett urval av betyg och egenskaper för Julas och Biltemas motorsågar.

Bild main Betyg
Tillverkare
Meec
Modell
Kedjesåg Multiseries 40V
Sågning
9
Batteri
5
Sågtid
13 min
Laddtid
2 h
Hanterbarhet
8
Ljud
1
Ljudtrycksnivå
101 dB(A)
Vikt
4,0 kg
75
Tillverkare
Biltema
Modell
Kedjesåg CCS 36
Pris
1200 kr
Sågning
7
Batteri
3
Sågtid
7 min 45 s
Laddtid
2 h
Hanterbarhet
6
Ljud
1
Ljudtrycksnivå
98 dB(A)
Vikt
5,4 kg
59