Batteridrivna motorsågar - bäst i test
Rätt motorsåg med batteri ger dig ordentlig kraft i trädgården. Men det är stor skillnad både i pris och i vad de olika modellerna klarar av.
Om testet

Vi har testat...
- Hur bra de är på att kapa grenar av olika storlek.
- Hur bra de är på att fälla.
- Hur enkla de är att använda och underhålla.
- Hur mycket de låter.
- Hur snabbt kedjan slits.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Batteridrivna motorsågar som ingår i testet
Utdrag ur testet av batteridrivna motorsågar
Motorsågar som drivs av bensin eller el har sedan ett par år fått konkurrens från sågar med batteri. Den batteridrivna motorsågen, eller kedjesågen som den egentligen heter, passar bra för mindre krävande uppgifter som inte behöver utföras så ofta – fällning av något enstaka träd, enklare rivningsjobb, trädbeskärning, att kapa ved till braskaminen och liknande.
Vi har testat 13 motorsågar som alla går på batteri. De skiljer sig mycket sinsemellan i storlek. Den största sågen väger 4,9 kilo och har ett 41 centimeter långt svärd, medan den minsta bara väger 2,7 kilo med sitt lilla 20 centimeters svärd. De lilla sågens storlek begränsar användningsområdet påtagligt. Den är långsammast på att såga såväl grenar som slipers, och testets 20 centimeter grova stam klarar den inte alls. Du ska inte såga stycken som är tjockare än 13,5 centimeter, enligt manualen.
Testvinnaren har inga problem med att såga vare sig gren eller stam. Den kapar snabbt, håller sig vass länge och har en helt okej batteritid. Till skillnad från de övriga modellerna använder den två seriekopplade batterier. De två 18-voltsbatterierna pluggas in på sågens översida och skapar tillsammans 36 volts kraft.
Batteritiden ligger på runt tio minuter för de flesta motorsågarna. Det kan låta lite, men tio minuter effektiv sågtid räcker för att trimma många träd och rensa mycket sly av grövre modell. Ska du däremot kapa ett rejält lass ved gör du nog bäst i att investera i ett extra batteri.
Motorsågarna är testade med den typ av batteri som marknadsförs mest. Men modellerna kan köpas i flera olika sorters kit, batterierna kan ha både fler och färre amperetimmar och batterier kan även helt saknas i kittet. Titta noga vad som ingår i kartongen innan du slår till i affären. Priserna i tabellen visar vad sågen kostar med ett batteri, förutom vinnarsågen, vars pris inkluderar två batterier.
Om du tror att batteridrift innebär lägre ljudnivå tror du tyvärr fel. Alla testets modeller låter riktigt illa – fullt i klass med bensindrivna motorsågar, men i en annorlunda frekvens. Ljudtrycket är nästan identiskt sågarna emellan, men vår testpanel konstaterar att vissa ger ifrån sig ett ettrigare ljud än andra.
Kedjan håller skärpan bra på de flesta av sågarna, men i testets bottenskikt får du räkna med att ta fram filen ofta. Vår testpanel tycker att nästan alla kedjor är bökiga att slipa. Framför allt beror det på att svärden är korta, vilket gör det svårt att få bra grepp. Följaktligen fick sågen med längst svärd högst betyg i deltestet kedjeslipning medan minsta motorsågens minisvärd var svårast att slipa. Alla modeller har ett reglage för att spänna kedjan – du behöver alltså inte något verktyg. På två testade motorsågar behöver du använda reglaget onödigt ofta, men de andra modellerna håller kedjan spänd länge.