Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Matberedare – bäst i test

Sugen på lite hack- och skärhjälp i köket? Det finns många bra matberedare som kostar under tusenlappen, men undvik den allra billigaste visar Råd & Röns test.

matberedare

Designen på matberedare har ändrats – de har blivit högre och mindre breda. Den traditionella beredaren har motorn bredvid skålen, men fler och fler ser ut som en förvuxen blender/mixer där motorn i stället sitter undertill. Dock visar vårt test att utseendet inte har någonting med den inre kvaliteten att göra.

– De flesta av de testade matberedare gör vad de ska, sedan skiljer det sig en hel del på enskilda moment, säger Ronny Karlsson, testledare på Råd & Rön.

Varierande priser

I stort har maskinerna ett bra samlat betyg, men däremot varierar priserna stort. Menuetts modell Matberedare är förvånansvärt billig, 199 kronor, men då kan du köpa en betydligt bättre maskin om du lägger till några hundralappar.

– Man kan få en matberedare för 200 kronor, men då får man vad man betalar för. Men man behöver heller inte betala 5 000 kronor för att få en bra maskin, säger Ronny Karlsson.

Bäst i test är Kitchen Aids 5KFP1335 med 83 i betyg som kostar omkring 4 000 kronor, medan OBH Nordicas 6795 First Kitchen kostar en fjärdedel så mycket och har ett sammanlagt betyg på 82. Ett annat bra köp är Boschs MCM2054 med 78 poäng och kostar cirka 500 kronor, beroende var du köper den.

Förutom priset varierar också uppsättningen av tillbehör. Ska du ha matberedaren till ett specifikt ändamål bör du läsa på förpackningens förteckning om rätta redskapet finns med. Har du blivit galen i smoothies till exempel, ska du kolla att det medföljer en blenderbägare.

Duktiga på mycket

Förutom att mixa smoothies har vi också hackat, skivat, vispat och knådat för att testa beredarnas förmåga att uppnå ett jämnt resultat med så lite spill som möjligt.

En ögonbrynshöjare är betygen för brödbak. De flesta av oss förknippar nog inte matberedare med matbröd, men samtliga modeller, även 200-kronorsmaskinen, fick över godkänt.

– De räcker inte till för att baka till tonårsfamiljen, men klarar sig bra om man vill baka mindre brödlimpor, säger Ronny Karlsson.

Vill du kunna ställa in matberedan i ett skåp kan det vara bra att titta på vikten samtidigt som en tyngre apparat står stadigare. Det är en avvägningsfråga. Den tyngsta, Cuisinart FP14DCE, väger nästan nio kilo, men de flesta ligger på omkring tre, fyra kilon. Några modeller har fått en etta i betyg för förflyttning – de har extremt starka sugfötter. Ibland kan det bli för mycket av det goda.