Hoppa till innehållet

Många stryker bra

Det är många år sedan någon nytt hände på strykjärnsfronten, varken tekniskt eller till sin form. Till och med priset verkar ha fastnat under tusenlappen. Det enda som verkar förändras är färgerna.

Men även om strykjärnen är en förhållandevis billig produkt är det ändå skillnader både i pris - från hundralappen och uppåt - och i kvalitet. Det är visserligen väldigt jämnt i tabelltoppen men i botten finns flera modeller som har problem med både bomull och syntet.

I testet ingår strykning på jeans, bomull och syntet samt ångflöde och hanterbarhet. Strykförmågan testat på tre meter långa remsor av jeanstyg, bomull och syntet. Skrynklorna skapas av en särskild maskin för att de ska bli så lika som möjligt. Efter det får tyget vila i sex timmar, och eftersom tyg och skrynklor är känsliga för fukt sker testet i ett klimatkontrollerat rum. Själva strykningen görs av en maskin för att trycket på tyget ska vara exakt lika tungt, och varje strykning ska vara så lik den andra som möjligt.

När vi bedömer hanterbarheten tittar vi bland annat på hur lätt det är att se vattennivån och att ställa in termostaten och andra inställningar. På några av strykjärnen är det svårt att se hur mycket vatten som fanns kvar i tanken, medan andra är svåra att fylla på. Andra detaljer att hålla koll på är om strykjärnet har automatisk avstängning och hur lång sladden är. En för kort sladd kan vara väldigt irriterande beroende på var du har möjlighet att ställa strykbrädan i förhållande till var närmaste eluttag finns.

Det går knappast att köpa ett strykjärn i dag som inte är ett ångstrykjärn. Anledningen är att strykresultatet blir så mycket bättre om man tillför ånga: generellt sett kan man säga att ju mer ånga desto bättre. Men när vi testar ångflödet visar det sig att inte alla ångstrykjärn levererar tillräckligt med ånga vid de lägre temperaturerna, det vill säga i läge en och två prickar. En del modeller klarar inte av att leverera någon ånga alls då.

Vi har även tagit reda på hur bra strykjärnet klarar sig från att kalka igen. Ett igenkalkat strykjärn kan smutsa ner tvätten, och det minskar också ångflödet. Några av strykjärnen kalkar igen snabbt, och får bara ettor för det testmomentet. Men det betyget är bara viktigt för dem som har hårt vatten. Mjukt vatten, som 80 procent av de svenska hushållen har, innehåller inte tillräckligt med kalk för att orsaka någon skada.

LÄS MER: Test av 20 ångstationer 

Så stryker du bäst en skjorta

1. Stryk kragen – börja med insidan, vik sedan tillbaka den och stryk på utsidan. (tricket för bästa resultat är att först stryka de delar som inte är synliga).skjorta

2. Knäpp upp manschetterna. Stryk först insidan och sedan utsidan.

3. Stryk skjortärmarna. Börja med att stryka bakstycket på ärmen. Stryk från axeln och ned till manschetten. Gör sedan om samma sak med framstycket på ärmen.

4. Stryka fram- och bakstycket på skjortan. Börja med framstycket med knappar och fortsätt sedan med det andra framstycket. Ryggen på skjortan stryker man från det översta ryggpartiet och nedåt.