Hoppa till innehållet

Tvättmedel för fintvätt – bäst i test

Fintvättmedel är nödvändigt till ömtåliga plagg av ull och siden. Men tyvärr är de dåliga på att ta bort fläckar

Tvättar du ylleplagg med vanligt kulörtvättmedel kan det bli hål i dem, det ser ut som om pälsängrar har varit framme. Det beror på att kulörtvättmedlen innehåller enzymer, som ”äter upp” ull. Även siden påverkas av enzymtvättmedel – färgerna bleks, fibrerna blir ”luddiga” och tyget kan gå sönder. Eftersom det inte går att ha enzymer i fintvättmedel är de tvättaktiva ämnena tensider.

Fintvättmedlen är avsedda för känslig tvätt och ska helst användas i maskin, med skon- eller ullprogram. Du kan använda dem till handtvätt, men maskintvätt är faktiskt skonsammare. När du tvättar för hand är det lätt att vrida och krama plaggen för hårt.

I topp bland de 17 fintvättmedel som Råd & Rön har testat hamnade tvålflingor från Marius Fabre, gjorda av Marseilletvål. Det klarade att få bort flera svåra fläckar, till exempel te där det blev högsta betyg, och det bevarade också tygernas vithet bra. Men renheten kommer till ett pris, nämligen hela 9 kronor per tvätt. I tabellen hittar du 4 fintvättmedel som vi har utsett till Bra köp: Änglamark Fintvättmedel, Grumme Fintvätt, Y3 Maskintvätt och Skona Flytande fintvättmedel. De klarar inte fläckarna riktigt lika bra, men är betydligt billigare än testvinnaren.

Alla medel är flytande, utom Marius Fabres tvålflingor och Y3:s pulverpåsar. För tvålflingorna krävs det lite arbete i förväg, de måste vispas ut i vatten innan de hälls i tvättmaskinen. Y3-pulvret är främst tänkt att ha med på resor och är avsett för handtvätt, enligt texten på förpackningen. Vi har därför testat det till handtvätt, medan övriga medel har testats i maskin. Y3-pulvret hamnade på sista plats. Det klarade i stort sett inga fläckar och missfärgade dessutom siden. Har du ett vitt sidenplagg som du tvättar med Y3-pulver blir det med tiden rosa.

– När du använder fintvättmedel i maskin kommer du att märka att de skummar mycket. Det är avsiktligt, för skummet hjälper till att skydda plaggen mot nötning i maskinen, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Miljömärkning saknas

Endast 5 av våra 17 testade fintvättmedel är miljömärkta med Svanen eller Falken. I stort sett alla kulör- och vittvättmedel har miljömärken.

Vi har testat tvättmedlen på ull och siden som behandlats med olika ämnen, bland annat sot, olja, smör, läppstift, choklad, te och rödvin. De enda fläckarna där fintvättmedlen kan vara effektiva är på fettfläckar, som påverkas av tensiderna i medlen. Men pigmentfläckar, enzymatiska fläckar och blekbara fläckar riskerar att sitta kvar efter tvätt, även om testvinnaren lyckas bra på vissa av dem.

– Det händer oftast inte mycket med dessa fläckar. De behöver enzymtvättmedel för att gå bort, men då riskerar du å andra sidan att förstöra tyget. Det blir en konflikt mellan att få bort fläckar och skona tyget, säger Ronny Karlsson. 

Att vita plagg fortsätter att vara vita är naturligtvis viktigt. Ullens vithet bevarades riktigt bra i vårt test, men det var sämre med vitheten på siden.

När vi testade om smuts fastnade på plaggen igen blev resultatet riktigt bra, med undantag för Y3:s pulver, där ullen blev återsmutsad.

Vi har köpt fintvättmedlen både på webben och i butiker och kan konstatera att det är dåligt med miljömärkning, framför allt på de medel som säljs på webben. Det är bara de stora märkena som säljs i livsmedelsbutiker som är miljömärkta; Änglamark, Skona, Grumme och Y3. 

Slutsats

Råd & Rön har testat 17 fintvättmedel, avsedda för tvätt av framför allt ull och siden. Fintvättmedel innehåller inte enzymer eller blekmedel, och är därför dåliga på att ta bort fläckar och bevara vitheten hos plaggen. Änglamark Fintvättmedel, Grumme Fintvätt, Y3 Maskintvätt och Skona Flytande fintvättmedel har utnämnts till Bra köp, eftersom vi anser att de är prisvärda trots att tvättresultaten inte ligger i allra högsta toppen. Eftersom testvinnaren har dåligt med  information på förpackningen och att den dessutom inte står på svenska delar vi inte ut något Bäst i test-märke.

Förvirrande information på förpackningarna

Flera av tvättmedlen i vårt test påstår sig vara miljövänliga. Men kan du lita på löftena? Alla våra Bra köpförpackningar har korrekta förpackningstexter. Där anges till exempel ingredienser, typ av textiler som medlen är lämpade för och varningstexter för ögonirritation. De är också miljömärkta med antingen Svanen eller Falken. Men testvinnaren, tvålflingorna Savon de Marseille, har bara texter på franska, engelska, tyska, italienska och spanska. Här står inget på svenska, trots att medlet säljs i Sverige. Paketet har ingen miljömärkning, det står bara att flingorna är tillverkade av vegeta­biliska oljor som ”tar hänsyn till miljön”. Går man in på webbplatsen finns en mer detaljerad ingrediensförteckning. Där anges bland annat att palmolja ingår, men det finns ingen uppgift om var palmoljan kommer ifrån.

Doftämnena linalool och limonen, som avger citrondoft, finns både i skönhets­produkter, tvättmedel och diskmedel. När de oxiderar i luften kan de bilda starkt allergiframkallande ämnen, som kan ge upphov till både hudirritationer och eksem. Linalool och limonene finns i flera av tvättmedlen i vårt test. De är listade på förpackningarna från Mulieres, Ecover, Faith in nature och Galltvål. Men det är bara på Galltvål som det står att ämnet ”kan orsaka allergiska reaktioner”. Lilly’s Ecoclean innehåller också dessa ämnen, men det står inte på förpackningen utan enbart i ingrediensförteckningen på webbplatsen.

Tillverkarna har varit påhittiga med egna miljöpåståenden. Washologi säger sig vara ”klimatneutralt” (1), Gröna Gredelina ska vara ”skonsamt mot våra hav” (2), Attitude har ”worry-free ingredients” (3) och Woolcare har en bild av ett grönt löv som liknar EU-lövet, men inte är det. I lövet står ”klimatneutralt tillverkad i Sverige”. Vackra ord som inte säger något.