Bygger du nytt hus eller bor i ett gammalt – oavsett vilket går det (nästan) alltid att installera en centraldammsugare. Är du dessutom trött på att släpa runt på din gamla dammsugare kan det bli ett bra köp. Men noggrann planering före köpet är A och O.
Vi har testat tio olika centraldammsugare av standardmodell. Canvac är absolut störst på den svenska marknaden och har med två modeller. De övriga märkena är mer eller mindre vanliga men går att få tag på.
Priset i tabellen gäller endast centralenheten, den del som innehåller motor och dammbehållare. Rörsystem och städset plockar du själv ihop beroende på hur ditt hus ser ut. Men du får räkna med att lägga till mellan 3 000 och 4 000 kronor.
En modell är ett undantag; i priset för den ingår även ett städset. Tyvärr fick den centraldammsugaren också ett dåligt samlat betyg och placerar sig näst sist i tabellen. Nämnas bör också att priserna varierar stort på olika försäljningsställen, så det är väl värt att göra en jämförelse på olika webbplatser.
...
Vårt test är i stort detsamma som för vanliga dammsugare. Dammupptagningsförmåga och energiförbrukning är identiska. Det som skiljer är mätningen av partikelutsläpp samt hållbarhetstestet. Centraldammsugaren blåser mikropartiklarna genom en ventil ut i friska luften, och därför mäter vi inte partikelutsläppet.
...
Hade inte den dammsuagren fått ett så pass lågt betyg för ljudet hade den blivit bäst i test. Det är det upplevda ljudet från centralenheten som får lågt betyg hos en av centraldammsugarna, inte ljudet från städröret och munstycket. Kan du placera centralenheten i källaren eller garaget, och stänga en dörr, slipper du det mesta av det ljudet.
Ingen av de testade modellerna stack ut när panelen fick tycka till om det upplevda ljudet från städröret och munstycket, det vill säga det ljud du har inpå dig när du städar. Men du får ändå räkna med att det låter en del, eftersom det krävs rätt mycket ”klös” för att få bra sugförmåga genom det långa systemet.
...
En stor fördel med centraldammsugaren är att utblåset med allt mikrodamm leds ut genom en ventil i ytterväggen. Med en vanlig dammsugare virvlar dammet runt och lägger sig fint på hyllor och lister när du har städat klart.
Betygen för dammupptagning varierar dock stort mellan modellerna i testet. Att få en femma i betyg för dammsugning av hårt golv, som en dammsugare har fått, kan synas hyfsat.
– Men den typen av dammsugning är inte svårt för en dammsugare. I princip borde alla ha betyg nio på hårt golv, säger Ronny Karlsson.
...
Det finns två olika typer av centralenhet: påslösa så kallade cyklonmaskiner, där dammet samlas i en behållare, och påsmaskiner där dammet samlas i en påse. Båda systemen måste tömmas två till tre gånger om året.
Fördelen med påse är att det kan kännas trevligare att stänga igen en påse för att slänga än att tömma en behållare. Men tittar man på betyget kan det vara lättare sagt än gjort. Påsen går lätt sönder på en av centraldammsugarna, och på testvinnaren är du tvungen att ta loss hela enheten för att få ut påsen.
Ett par centraldammsugare har å andra sidan egenheten att inte tala om när behållarna är fulla. Dessutom blir de väldigt lätt överfulla. I den som var värst rymdes hela 47 liter smuts i en 29,5-liters behållare innan det tog stopp. Skräpet samlas på höjden och rasar ut när du väl kommer ihåg att tömma.
...
Det är en hel del planering innan du kan köpa en centraldammsugare. Du måste räkna ut var uttagen ska sitta, hur lång slang du behöver, var behållaren ska placeras samt var rörsystemet ska dras. Väljer du att installera rörsystemet själv måste du också vara bra händig.
Många märken har samma dimension på rörsystem så att det går att kombinera fritt bland både städset och rör, medan andra märken låser dig med ett alldeles eget system. En dammsugare har till exempel slang i stället för rör.
Andra detaljer som skiljer är på- och avstängning. Samtliga testade modeller har en startknapp på handtaget, utom en som startar när du pluggar in slangen i vägguttaget.
...
