Hoppa till innehållet

5 säkra sätt att få spam (och hur du undviker dem)

Skräppost är irriterande, och kan i värsta fall sprida virus eller ställa till andra problem. Men hur får du in dem i e-posten? Vi visar på fem misstag det är lätt att göra – och hur du undviker dem.

Publicerad

1. Avsluta en prenumeration

Därför är det ett misstag: Vissa spammeddelanden kan ha en rad i slutet där det står att du kan avsluta prenumerationen och bli borttagen från e-postlistan. Men om du klickar där är det samma sak som att svara på ett spammeddelande – du visar att din e-postadress är aktiv och i värsta fall kan det leda till att ett virus eller ett spionprogram placeras i din dator.

Gör så här i stället: Avsluta bara prenumerationer från företag som du litar på, och där du minns att du någon gång har sagt ja till att få utskicken. Du kan blockera avsändarna och ange att mejl från dem ska placeras i skräpposten.

2. Dela adressen med världen

Därför är det ett misstag: Skriver du din e-postadress i en kommentar på en webbplats, i en blogg eller öppet på din Facebooksida kan du vara säker på att den fångas upp av spammare. De har avancerade datorprogram som söker igenom internet och fiskar efter adresser. När de har fått tag på din adress börjar spammen komma.

Gör så här i stället: Se upp med var du skriver in din e-postadress. Skaffa dig flera extraadresser, till exempel på Gmail, Yahoo och andra gratistjänster, som du kan använda i olika publika sammanhang. Din ordinarie e-postadress använder du när du kommunicerar med vänner, din arbetsplats och andra som du litar på.

3. Svara på spammejl

Därför är det ett misstag: Om du klickar på ”svara” när du får ett okänt mejl, innebär det att du har accepterat mejl från avsändaren. Tro aldrig på meddelanden där det står att du har vunnit högsta vinsten, en resa eller fått en värdefull gåva. Det finns ingen som ger bort pengar till okända på det viset. Har du svarat på ett sådant mejl kan du vara säker på att det kommer flera, för då är spammarna säkra på att e-postadressen fungerar och är aktiv.

Gör så här i stället: Släng misstänkta mejl direkt utan att först öppna dem. Blockera avsändaren genom att ange i ditt e-postprogram att framtida mejl från den avsändaren ska gå direkt i skräppostmappen. Du kan också rapportera spam till din e-postoperatör.

4. Delta i tävlingar och gör tester

Därför är det ett misstag: Tävlingar och tester poppar då och då upp på webbplatser. Du lockas med chansen att vinna en mobil, surfplatta, resa eller något annat attraktivt om du svarar på ett antal frågor. Frågorna i tävlingen eller testet handlar ofta om dina intressen: vad du brukar shoppa, vad du gör på din fritid och så vidare. Allt för att företaget som ligger bakom ska kunna kartlägga din profil, och sedan sälja din mejladress vidare.

Gör så här i stället: Svara aldrig på tävlingar och gör aldrig tester. Det kan verka lockande, men har du någonsin hört talas om någon som har vunnit ett pris i en nättävling? Skulle inte tro det. Det enda du ”vinner” är att du får en massa reklammejl som du kan få svårt att bli av med. Undvik frågetävlingar av alla slag, och – framför allt – uppge aldrig din mejladress på en sådan webbplats.

5. Läs aldrig det finstilta

Därför är det ett misstag: Om du handlar på nätet eller är inne och söker på webbplatser som erbjuder olika varor eller tjänster hittar du ofta en ruta där du kan klicka i om du vill ha nyhetsbrev eller erbjudanden från företaget. Ibland är rutan ikryssad direkt, så att när du till exempel köper en bok och fyller i din adress får du automatiskt mejl från den nätbutiken i fortsättningen, om du inte avmarkerar rutan.

Det kan ju vara så att du vill ha mejl med nyheter och erbjudanden från företaget. Men ett företag kan sälja din mejladress vidare till andra. Om de gör det ska det stå i företagets avtalsvillkor, som ska finnas på sajten, att dina uppgifter kan komma att vidarebefordras.

Gör så här i stället: Läs de finstilta avtalsvillkoren, även om det tar en stund. Om företaget anger att de lämnar din e-postadress vidare till ”pålitliga partners” måste du vara medveten om att du kan få ett stort antal mejl från olika håll. Dessa är inte att betrakta som oönskad spam, eftersom du har sagt ja till att få erbjudanden från ett företag, och därmed också till de övriga.

Tips

Se till att du har ett bra antivirusskydd som kan känna av om något otillbörligt program försöker nästla sig in i din dator.