Hoppa till innehållet

6 smarta tips inför tv-köpet

Nya tv-finesser är glödheta och utropas som framtiden. Men gårdagens finesser kan vara helt obsoleta och på väg ut från marknaden. Vi guidar dig som går tv-köpstankar.

Publicerad

Jag tycker ultra hd verkar onödigt och vill inte betala för det. Vilken tv ska jag köpa?

Du har inget val, alla nya tv-apparater har ultra hd-skärm. Även om du aldrig använder den höga upplösningen som ultra hd kan ge, har du ändå inte betalat extra för skärmen. All produktion i tv-fabrikerna är numera inriktad på ultra hd och funktionen ger alltså inga extrakostnader på slutpriset.

 

Hur stor skärm ska jag ha?

Det beror på tycke och smak. Och din budget såklart – större skärm i samma modellserie innebär alltid högre pris. Ju större tv och ju närmare du sitter, desto bättre upplever du bildkvaliteten. Optimalt tittavstånd är också individuellt, ungefär som vid ett biobesök – vissa vill sitta på biosalongens främre rader och låta sig helt bli uppslukade av duken, medan andra föredrar salongens bakre del

 

Behöver jag en smart-tv?

Om du abonnerar på en videotjänst är det väldigt smidigt om den finns inbyggd i din tv. Exempel på videotjänster som brukar finnas inbyggda i smart-tv är Netflix och Viaplay. Nästan alla smart-tv-appar som inte spelar upp video är däremot tämligen överflödiga – att kolla Facebook, morgondagens väder eller aktiekurser gör du enklare på telefonen eller datorn.

 

Jag vill kunna spela in tv-program, vilken tv ska jag köpa?

Leta efter funktionerna timeshift och PVR i tv:ns specifikationer. Timeshift innebär att du kan pausa live-sänd tv och sedan starta där du pausade. PVR (Personal Video Recorder) gör att du kan schemalägga inspelningar för kommande tv-program. Båda funktionerna kräver att du kopplar en hårddisk till tv:n via USB. Obs – om du använder en extern tv-box från din tv-operatör kan du inte spela in via tv:n. Då måste istället tv-boxen ha timeshift och PVR-funktion.

 

Jag såg en häftig 3D-film på bio, vilken 3D-tv ska jag köpa för att kunna se filmen igen?

Den du kan hitta som fortfarande är till salu. Det finns knappt några 3D-tv i sortimentet längre och inga nya modeller kommer att lanseras. 3D blev ingen succé i hemmet och det återstår att se hur länge filmbolagen kommer att fortsätta ge ut filmer i 3D-version på blu-ray, nu när nya tv-köpare inte får tillgång till den tredje dimensionen. I vårt stora tv-test hittar du ett tiotal 3D-tv som fortfarande säljs.

 

Det pratas om att nya tv-apparater kan visa fler färger, vad innebär det?

Den nya färgåtergivningstekniken kallas HDR, High Dynamic Range. Enkelt uttryckt kan man säga att med HDR blir färgspannet mellan den svartaste svärtan och den ljusaste vitan mycket större. Varje färg kan alltså visas i fler nyanser, vilket gör att bilden känns mer levande. För att dra nytta av HDR måste filmen eller tv-programmet var inspelat med HDR-färger. Än så länge är det få som är det.