Hoppa till innehållet

8K och 5G i fokus på IFA-mässan

Framtidens prylar finns redan att köpa men det saknas innehåll att fylla dem med. Vi åkte till Europas största elektronikmässa och såg ett teknikskifte i otakt.

Publicerad

Sonys 85-tums 8K-tv som visades på IFA-mässan i Berlin kostar en kvarts miljon.

Tv-tillverkarna fortsätter att dra ifrån innehållsproducenterna. Det var väldigt tydligt på årets IFA-mässa i Berlin. När de flesta konsumenter fortfarande har tillgång till ytterst få tv-serier och filmer i ultra hd, även kallat 4K, slår tillverkarna på stora trumman för skärmar med 8K-upplösning. I princip alla mässans tv-utställare visade upp imponerande giganter strax under 100 tum. En tv med 8K-skärm har fyra gånger så många pixlar som dagens ultra hd-skärmar, vilket gör att bilden rent teoretiskt blir mycket mera detaljerad. Men få av oss behöver deppa över att det finns så maffiga skärmar när det inte finns bra innehåll för att dra full nytta av dem. Priserna för 8K är fortfarande astronomiska. Till exempel kostar Sonys 98-tummare med 8K hisnande 700 000 kronor och 85-tummaren kostar en kvarts miljon.

Nya mobilstandarden 5G börjar göra sig påmind. Den femte generationens mobilnät kommer att kraftigt öka överföringshastigheten. Även där är det pryltillverkarna som otåligt står och stampar medan infrastrukturen och tjänsterna låter vänta på sig. Men än så länge finns ytterst få kommersiella 5G-nät i världen, i Sverige kommer 5G troligen att lanseras nästa år. Det hindrade inte Samsung från att slå på trumman för sina få mobilmodeller med 5G (som också fungerar i 4G-nät och lägre). Den sydkoreanska giganten lanserade en 5G-version av mobilen Galaxy A90 för motsvarande 8 500 kronor. Det är billigast hittills och Samsung anser därmed att de ”demokratiserar 5G”, vilket låter lite magstarkt i våra öron. Kinesiska Huawei gick ett steg längre tillbaka i produktionskedjan och visade upp världens första systemkrets med integrerad 5G-funktion. Tack vare kretsen säger sig kineserna kunna bygga väldigt avancerade och energieffektiva 5G-mobiler i framtiden.

Den uppkopplade trenden fortsätter med full styrka. Varenda pryl ska numera minst vara appstyrd och helst även röststyrd. Vi såg allt från tv-apparater och tvättmaskiner till stektermometrar och inkontinensskydd som kunde styras via telefonen och/eller rösten. Tacksamt nog för oss konsumenter är många tillverkare villiga att stödja flera standarder. Röstassistenterna från Google och Amazon är båda inbyggda i många prylar. Även Apples system Homekit med rösten Siri får i flera fall vara med på ett hörn. Risken är därför mindre att du köper in dig i ett system som snart blir obsolet. Företaget Apple kör för övrigt sitt eget race och har sitt lanseringsevent hemma i Kalifornien.