Hoppa till innehållet

Allt du behöver veta om CE-märkning

Du har troligen sett CE så många gånger att du inte längre lägger märke till det. Vi förklarar vad marknadens överlägset vanligaste märkning egentligen innebär.

Publicerad

CE-märkningen återfinns på en lång rad produkter.

Vad betyder CE-märkningen?

Att tillverkaren garanterar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Utan märket får varan inte säljas inom EU. Om en importör tar in varan från en tillverkare utanför EU är det importören som ansvarar för att märkningen görs.

Vilka produkter måste vara ­CE-märkta?

EU listar 25 olika kategorier som måste ha märkningen – allt från leksaker, hemelektronik och ­personlig säkerhetsutrustning till hissar, båtar och medicin­tekniska produkter.

Vem kontrollerar att kraven för CE-märkningen uppfylls innan varan hamnar i butik?

Det beror på typ av produkt. För de flesta produkter sker ingen kontroll innan de börjar säljas, utan det är tillverkaren eller importören som intygar att produkten är säker och uppfyller kraven. Men för andra produkter, som vissa typer av medicinsk utrustning, krävs att ett kontrollorgan god­känner varje tillverkat exemplar eller tillverkarens hela kvalitetssystem.

Jag har en CE-märkt produkt, men jag misstänker att den inte uppfyller säkerhetskraven. Till vem vänder jag mig?

Du kan göra en anmälan till Konsument­verket om du upptäcker en vara som är osäker eller har felaktig märkning.

Produkter som inte behöver CE-­märkas, används de på egen risk?

Nej, produkter som inte ingår i de kategorier som måste vara CE-märkta får heller inte CE-märkas. De lyder under andra säkerhets­regler och -direktiv. Exempel som inte får CE-märkas är möbler, barnvagnar och nappar.

Jag har köpt en vara där CE-märkningen bara finns på förpackningen. Får det vara så?

Ja. Huvudregeln är dock att märkningen ska sitta på själva varan. Men om det inte är möjligt på grund av hur varan ser ut får till­verkaren sätta den på ­förpackningen i stället.

Min granne säger att CE oftast ­betyder China Export och är detsamma som låg kvalitet från Kina, stämmer det?

Nej, att CE skulle betyda China Export och ha en snarlik logotyp som EU:s CE-märkning är en gammal myt. Bokstäverna var från början en förkortning för franskans Conformité Européenne (europeisk samstämmighet), men numera används endast be­greppet CE-märkning i EU:s ­officiella ­dokumentation.