Hoppa till innehållet

Anders Andersson: Hur kan antiken vara viktigare än aktiemarknaden?

Krönikören Anders Andersson tycker skolan borde lära ut mycket mer om privatekonomi.

Publicerad

Anders Andersson är mångårig ekonomijournalist.

Jag hörde i Aktuellt hur de eländiga snabblåneföretagen lånar ut pengar till aktieaffärer. Det var i slutet av maj och jag kände att börsen var extra skakig efter 35 procents uppgång sedan pandemin startade i mars förra året.

I ett sådant läge är mitt slitna råd om att inte ta aktielån viktigare än någonsin. Men fler och fler unga tror att det går att göra snabba pengar på aktier. De nås aldrig av några varningar om risk för nedgång. Det utnyttjar snabblåneföretagen, som ger lån till skyhöga räntor. 

Varför är det inte förbjudet att ge sådana lån på samma sätt som det är förbjudet att ge krediter till spel på nätcasinon?

Nu trotsar dessa låneföretag etablerade rutiner för kreditprövning. De säljer skrupellöst in sina lån med argument om att de varken tar kreditupplysningar eller kollar betalningsanmärkningar. Lånen som kunderna inte klarar av säljer de till inkassoföretag, vars affärsidé är att få in pengarna med kronofogdehot.

Låneföretag är bland de mest lönsamma företagen just nu. Guldkalven i branschen är Klarna, som värderas till svindlande 31 miljarder US-dollar. Denna affärsidé hos Klarna anses genial av en del och osund av mig och många andra: Köp nu – betala senare.

Klarna bekostar betalningslösningen åt e-handelsföretagen mot att de tar in avgifter för försenade betalningar och hög ränta av dem som medvetet eller omedvetet handlar på kredit.

Dagens unga konsumenter lockas av Klarna och andra in i ett beteende som ofta slutar i en ond cirkel. För att klara första lånet tar de nya lån till högre ränta, som ger nya avgifter och ökad skuldbörda. Till slut blir det skuldsanering och de tvingas ofta att leva på existensminimum i fem år. Under 2020 har skuldsaneringen för unga fördubblats.

Den som har kreditproblem kan vända sig till kommunernas skuldrådgivare. Men samhället borde ge stöd långt innan problemen kommer. 

Varför är inte privatekonomi ett obligatoriskt ämne i både grundskola och gymnasium? Jag kan inte fatta varför det är viktigare att lära sig antikens historia än aktiemarknaden och lånemarknaden. Att förstå hur lån och bostadsmarknad fungerar är avgörande för de flestas privatekonomi. Vi som upplevt bostadslåneräntor på över 15 procent brukade tala om att man ska spara först och konsumera sedan. Det kanske känns gammaldags i dag. Men Göran Persson var inne på det när han var statsminister och sa: ”Den som är satt i skuld är inte fri”.

Nu när han gått över till bankvärlden som Swedbanks ordförande har vi inte hört honom säga så. Bankerna har nämligen högre räntemarginaler än någonsin trots de låga marknadsräntorna.

Anders Andersson är tidigare chefredaktör för Privata Affärer och Driva Eget, nu ledamot i Råd & Röns styrelse.

Bäst just nu

Äntligen ska bankerna ta klimathotet på allvar. Svenska Bankföreningen kommer nu med en färdplan där bankerna ska anpassa sin verksamhet till Sveriges klimatmål om nollutsläpp år 2045. Mer ska lånas ut till klimatsmarta projekt.

Detta är en krönika, vilket innebär att de åsikter som uttrycks är skribentens egna.