Hoppa till innehållet

Apoteksvaror billigast på nätet

Om du inte behöver köpa ­huvudvärkstabletter ­omedelbart, utan kan vänta en dag finns det pengar att spara – om du handlar dina ­apoteksvaror på nätet.

Publicerad

För sju år sedan togs ­apoteksmonopolet bort och drygt 600 av de då 945 ­apoteken såldes till privata aktörer. Ett av politikernas mål med omregleringen var att priserna på apoteksvaror skulle sjunka, till nytta för konsumenter. Men när Råd & Rön jämför priser på ett tiotal varor hos olika apotek, visar det sig att priserna är förvånansvärt lika. Det enda apotek som sticker ut med klart billigaste priserna är nätapoteket Apotea.se*.

 

Grekiskt lager

Ordet apotek ­kommer från ­grekiska apothê'kê, som ­betyder lagerlokal.

 

När HUI Research 2014 och 2015 gjorde liknande prisjämförelser på ett 50-tal ­receptfria läkemedel fick de samma resultat som vi.

– De fysiska aktörerna är inga prispressare direkt, deras fokus har snarare flyttats över till tjänster, säger Andreas Svensson, analytiker på HUI Research.

Bilden är dock inte helt entydig: Prisökningstakten för samtliga läkemedel har minskat något efter omregleringen, medan prisökningstakten för de 50 receptfria läkemedel som HUI tittade på har legat konstant.

Samtidigt går apotekskunder av gammal vana ofta till närmaste apotek, utan att fundera så mycket över om de kan få ett bättre pris någon annanstans. 

 

Ugglan är äldst

I dag finns det omkring 1  300 apotek i Sverige. 2014 var omsättningen på medicinöppenvårdsapotek 35,7 miljarder kronor. 75 procent av omsättningen var förskrivna läkemedel, knappt 11 procent var receptfria läkemedel och drygt 14 procent var handelsvaror och tjänster.

Sveriges äldsta apotek, som fortfarande är i drift på samma plats, heter Ugglan. Det ligger på Drottninggatan i Stockholm sedan 1798. Det första apoteket öppnade redan 1575 och låg på Stortorget i Stockholm.

 

– I andra branscher ser vi att det är av intresse för konsumenter om det finns billigare alternativ, men hos många apotekskonsumenter lever monopoltänkandet kvar. Men nu när transparensen har ökat, i och med att alla de stora apoteken har näthandel, är det mycket enklare att jämföra priserna. Jag tror att vi kommer att se en förändring, säger Andreas Svensson.

Läs vår sammanställning av priser på Apoteken

(klicka på bilden för att förstora den)Tabell apotekspriser

*Fraktkostnader kan tillkomma, men det går alltid att välja ett kostnadsfritt alternativ.

Alla de stora apoteken, utom Lloyds Apotek, har börjat med försäljning av receptfria varor på nätet. Men priserna är samma i de fysiska butikerna och deras nätbutiker. Det är hos nätapoteket Apotea.se som du kan göra klippen. De håller betydligt lägre priser än övriga apotek, och en anledning lär vara att de inte har några kostnader för butikslokaler.

Kristdemokraterna (KD), och Göran Hägglund som då var socialminister, var det parti som kom att driva frågan om omregleringen. Vi frågar Emma Henriksson, som nu har hand om apoteksfrågorna hos KD, om det blev den prispress som de hade tänkt sig.

– Prispressen var inte det enda skälet till omregleringen, utan framför allt var det ökad tillgänglighet, ökat utbud och service. De största positiva skillnaderna vi kan se i dag är öppettiderna och tillgängligheten. Sedan har många utredningar visat att konsumenten inte är så priskänslig när det gäller apoteksvaror, vilket är synd, eftersom vi då kanske hade fått en större prispress, säger hon.

– Det har också skett en del mindre ­förändringar sedan omregleringen, och vi måste fortsätta att se över till exempel distributionssystemet som också påverkar priset. I dag är det hårt ­reglerat, säger Emma Henriksson. 

 

 

Apotek & apotekskedjor

 

Apoteket AB

Ägs av staten och har cirka 370 öppenvårdsapotek. Har också 700 apoteksombud som fungerar som utlämningsställen på orter som saknar vanliga apotek.

 

Apotek Hjärtat

Ägs av ICA Gruppen AB och har över 390 apotek.

 

Kronans Apotek

Ägs av Oriola-KD Corporation och har över 300 apotek. 2013 köpte Oriola även Medstop som slogs ihop med Kronans Apotek.

 

Apoteksgruppen

Är en frivillig apotekskedja som består av 168 apotek, vilka ägs av omkring 180 egenföretagare. En statligt ägd serviceorganisation samordnar företagarna.

 

Lloyds Apotek

Hette tidigare Doc Morris och drivs av Admenta Sweden AB som ägs av det internationella tjänsteföretaget Celesio Group och har 79 apotek.

 

Apotea.se

Hette tidigare Familje­apoteket.se och är ett nätapotek utan fysiska butiker.

 

Gröndals Apotek

Ägs av Din Apotekare som är ett privat och helt fristående familjeföretag med två apotek i Stockholm.