Hoppa till innehållet

Bättre köpa och slänga än att hyra kläderna

Visst låter det bra – att hyra kläder i stället för att slänga och köpa nytt? Men en ny studie visar att trenden med hyrkläder snarare är en riktig miljöbov.

Publicerad

Är hyrtrenden bara ett säljknep? Läs vår tidigare artikel om klädeskedjornas hyrplagg.

Det är forskare på LUT-universitetet i Finland som jämfört klimatavtrycken när ett par jeans ägs och görs av med på fem olika sätt, däribland second hand-försäljning, textilåtervinning och hyra. Och det visar sig att hyrkläderna ger absolut störst klimatavtryck – till och med större än att köpa kläderna själv och sedan kasta dem i soporna.

Varför? Jo, det blir helt enkelt väldigt mycket transporter när samma plagg ska skickas fram och tillbaka många gånger. Även återvinning av textilier ger ett stort avtryck då industriprocesserna kräver mycket energi.

Magdalena Petersson McIntyre, forskare , vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Det här stämmer väl överens med vad många andra studier visat. Det allra viktigaste för klimatet är att vi konsumerar mindre och använder det vi har under en längre period, säger Magdalena Petersson McIntyre, vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Göteborgs universitet, som själv har forskat kring klädkonsumtionens miljöpåverkan.

För att få reella miljövinster krävs någon form av systemförändring där vi ändrar vår relation till kläderna, menar hon.

– När man hela tiden jämför mellan att hyra eller köpa nytt upp- muntras hela idén om att kläder ska vara utbytbara och kortsiktiga. Det vi behöver är mer långsiktiga relationer till kläder, som vi har haft tidigare. Det är först de senaste decennierna som förändringstakten ökat. Kläderna har blivit så billiga att vi inte värdesätter dem på samma sätt. Då blir det en inbyggd logik att de ska skickas vidare, säger Magdalena Petersson McIntyre.