Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Begränsningen blev en fördel

En som ställt om till en mer klimatsmart livsstil är Jonas Westbom. Han har ­upptäckt godare mat, kommit närmare familjen och
gått ner 20 kilo på kuppen.

Här vandrar Jonas Westbom med sonen Otto i ett natur­reservat en pendeltågsresa från Stockholm där de bor. 

Jonas Westbom ser begränsningen som en klimatomställning innebär som
en fördel.

– Oftast är det så med en begränsning, att först ser man bara den. Men tack vare begränsningen upptäcker man massor med nya saker som man inte gjort tidigare, säger han.

När han slutade äta kött upptäckte han till exempel massa nya grönsaker.
– Nu när jag ska bjuda en kompis på middag ska jag tillreda rotselleri som en stor hasselbacks­potatis med massa smör i ugnen. Jag hade aldrig ätit rotselleri tidigare, för det fanns ingen anledning när jag åt kött. Nu känner jag bara wow, vilken fantastisk mat det finns, säger han.

För bara två år sedan älskade Jonas Westbom både långa utlandsresor till Indonesien och Thailand och kortare weekendresor till Paris. Men resandet slutade att kännas attraktivt, utan blev snarare pinsamt.
– Jag är naturmänniska, som älskar att dyka vid korallrev i Röda havet. Men om vi inte klarar tvågradersmålet kommer alla korallrev att dö. Ska jag då flyga och se de sista innan de dör? Är jag dum eller elak? För antingen förstår jag inte, eller så förstår jag vilken klimatpåverkan jag har, och låter det drabba mina barn. Jag ville inte lämna dem med konflikter och öken, säger han.

Även här har han upptäckt mycket nytt på hemma­plan.
– Vi har rest mycket i norska fjällen – vi har ju världens mest exotiska natur så nära. Att åka
tåg har gjort resande roligare, och att fjällvandra, bo i tält och laga mat ute har gjort att jag har kommit närmare familjen. Det finns ett lugn
och en närhet, och vi lyssnar och ser varandra, säger han.
Dessutom har han blivit hälsosammare.

– Jag cyklar och springer i stället för att ta bilen. Vi har också råd att hyra en stuga i Åre med bastu, för det kostar ingenting jämfört med att ha bil. Mindre bilåkning och mindre korv har gjort mig gladare och 20 kilo lättare, säger han.