Hoppa till innehållet

”Butikerna slänger perfekt, fullt ätbar mat”

Andreas Jakobsson har levt på mat som han plockar från matbutikernas containrar – dumpstrar – i åtta år. Trots livsmedelskedjornas kamp mot matsvinnet märker han inte av några minskade mängder.

Publicerad

Andreas Jakobsson har hittat allt från burkar med Kalixlöjrom till sexpack med folköl där bara en burk är trasig i butikernas sopcontainrar.

Flera kedjor har tagit tag i svinnet från sina butiker. Coop har som mål att det ska vara mindre än en procent 2025 och Ica säger att företaget redan är där.
Har du märkt något av detta?
– Jag har inte märkt någon större skillnad. Det har blivit lite svårare att hitta mjölk och fil. Det hälls ut, så jag hittar bara tomma förpackningar. Vilket är lite onödigt eftersom de då inte återvinns. Jag kan ju inte se om mängden har minskat med några procent, men det har inte blivit ­svårare att leva på dumpstringen.
Enligt de studier som görs är det i hushållen det slängs mest mat?
– Det är mycket som inte räknas med i butikernas siffor, det som skickas tillbaka till grossisten, som till exempel bröd, för­svinner ur statistiken. Det jag kan se i butikernas soptunnor är att de slänger mat som det inte är fel på. När jag kollar i hushållens sopor, jag brukar kolla i soprummen där jag bor, är maten som slängs där matrester i matavfallspåsar eller mat som inte går att få ur förpackningarna, som fet yoghurt – det är nästan omöjligt. Men butikerna slänger perfekt, fullt ätbart mat.
Vad slängs det mest av?
– Det absolut vanligaste är flerpack av frukt och grönt där en är dålig. Till exempel ett nät med apelsiner, där en är möglig och resten bra. Påsar med potatis, ­byttor med tomater, paprika i trepack. Det är absurt. Jag har alltid jättefina frukter och grönsaker hemma, vi äter fruktsallad till frukost varje morgon och dricker färsk­pressad juice. Sedan är det varor där bäst före-datumet har gått ut. Det tredje vanligaste är att det är fel på förpackningen, till exempel en folköl i ett sexpack som är trasig.
Hur går det till när du dumpstrar?
– Antingen cyklar jag med ­cykelkorg eller så åker jag bil tillsammans med en kompis. Vi går till butiker efter stängning, så man märks och stör så lite som ­möjligt. Vi tar bara från tunnor och ­containrar som är öppna. Vi kollar vad vi hittar och plockar hem det vi vill ha. Jag äter inte kött, men däremot fisk och skaldjur.
Är du inte rädd att bli sjuk?
– De flesta skaldjur är förkokta och sedan infrysta eller kylda. Då är det ingen fara om förpackningen är obruten. Jag har hårdmanglat med mikro­biologer om detta och det kan inte uppstå sjukdoms­­fram­kallande bakterier i den. Fisk som har varit fryst är ­också ofta bra, även om den är tinad. Färsk fisk som legat 2–3 veckor i butiker är nästan alltid dålig.
Vad tycker du är lösningen på ­svinnproblemet?
– Det skulle behövas politiska styrmedel, som gör det dyrt eller förbjudet att slänga mat. Om bäst före-datumet skulle tas bort skulle svinnet minska dramatiskt. Det infördes för att konsumenter inte skulle bli lurade, men det kan man lösa genom att ha kvar produktions­datumet. Sista förbrukningsdatum kan vara kvar, även om maten inte heller blir farlig efter det, bakterierna för­svinner ju vid upphettning. 

Andreas Jakobsson

Gör: ­Journalist och ­författare till boken ­Svinnlandet, driver bloggen Dumpstringslyx.
Ålder: 41 år.
Bor: I Uppsala.
Bästa dumpsterfynd: Över 30 burkar Kalixlöjrom.
Drömmer om: En värld där det inte finns något att dumpstra.