Hoppa till innehållet

Dags att kräma på

Vårens solstrålar är obarmhärtiga mot vinterblek hud. Det finns en mängd ­solskyddsmedel att välja mellan, men det gäller att ­använda dem på rätt sätt.

Publicerad

För att solskyddet ska uppnå full effekt måste du använda rejält med kräm. Enligt Läkemedelsverket använder genomsnittskonsumenten bara hälften så mycket solskyddsmedel som hen ska. En vuxen persons kropp kräver sex teskedar solskyddsmedel, vilket är en rågad hand. Kom ihåg att inget solskyddsmedel skyddar helt. Det bästa är att skydda sig med kläder, hatt och solglasögon, samt att undvika solen mellan 11 och 15, då solens strålar är som starkast.

UVA/UVB

Solskyddsmedel skyddar mot solens ultravioletta strålning, som innehåller både UVA- och UVB-strålar. UVB-strålarna är de som gör att huden blir solbränd, medan UVA-strålarna tränger djupare ner i huden och bidrar till att den åldras i förtid. Solskyddsmedel som säljs inom EU måste ha ett UVA-skydd som är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

Två sorters filter


Solskyddsmedel filtrerar solens strålar genom fysikaliska eller kemiska filter. Fysikaliska filter, som till exempel titandioxid och zinkoxid, består av små partiklar och reflekterar bort UV-strålningen. I kemiska filter tar molekylerna upp UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning.

En miljöbov

Solskyddsmedel är inte så bra för miljön. Enligt en studie från Lunds universitet kan UV-filtren bland annat vara svårnedbrytbara, hormonpåverkande och skadliga för foster. Enligt Läkemedelsverket är halterna i solskyddsmedel dock inte så höga att de är skadliga. Solskyddet kan också orsaka korall-blekning och på Hawaii har man därför förbjudit några vanliga solskyddsämnen. Välj helst miljömärkta produkter!

Regler för EU-skydd

Solskyddsprodukter måste skydda mot både UVA- och UVB-strålning, ha en beskrivning av skyddsförmågan och vara märkta med instruktioner och en varningstext om att hålla små barn borta från solen. Produkterna måste också vara testade för att ge det skydd de påstår. Trots det visade en granskning som Läkemedels-verket gjorde förra året att tre av elva produkter hade en bristfällig effektbevisning och att sju av elva saknade bruksanvisning för säker användning. 

 

6 procent

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige, ungefär sex ­procent per år. Nästan 11 000 svenskar drabbas varje år av malignt melanom eller skiv­epitelcancer och 35 000–45 000 personer får den mer lindriga formen basalcellscancer. Sverige är fyra i världen när det gäller nya fall av hudcancer i förhållande till folkmängd. Att vi hamnar så högt tros bero på att vi är ett solälskande folk, att solbränna är ett skönhetsideal och att vi reser utomlands flera gånger om året.