Hoppa till innehållet

Därför minskar näringen i vetet

Mer koldioxid i atmosfären gör vete, ris och andra ­viktiga grödor mindre näringsrika. Det hotar hälsan för miljontals människor i fattiga länder. Och på sikt ­kanske också din frukostmacka.

Publicerad

De ökande utsläppen av koldoxid i atmos­fären gör långsamt att baslivsmedel som vete, ris och andra viktiga grödor blir mindre näringsrika med mindre protein och mindre viktiga mineraler, till exempel zink och järn. I stället för protein blir det mer stärkelse i grödorna. Man kan kalla det för en skräpmatseffekt där maten blir mindre näringsrik i förhållande till energiinnehållet. Proteinfattigt spannmål gör inte bara att din morgonmacka blir mindre näringsrik. Mjöl med mindre protein är också sämre att baka med eftersom proteinerna är viktiga både för brödets smak och jäsningen. Det stora problemet ligger dock bortom just din frukost. Forskare varnar för att miljontals människor runt om i världen, som får en stor del av sina proteiner från växter, kan få näringsbrist.