Hoppa till innehållet

Detta skiljer bankkorten åt

Fler svenskar har tillgång till betalkort än till kontanter. Vi jämför storbankernas korterbjudanden.

Publicerad

bankkort

Statistik från Riksbanken visar att 98 procent av alla svenskar mellan 16 och 85 år har tillgång till kort medan bara 96 procent har tillgång till kontanter. Det vanligaste är att korten kommer från Mastercard eller Visa. Som bankkund är du hänvisad till det kort som banken valt, och ett Mastercard från Nordea bär inte på samma egenskaper som ett Mastercard från till exempel Swedbank. Skillnaden beror på att det är bankerna som bakar ihop extratjänsterna som kopplas till ditt kort.

Mårten Hallén är chef för Swedbanks kortverksamhet. Han tycker inte att det spelar någon roll för kunden om han eller hon får ett Mastercard- eller Visakort.

– I Sverige är skillnaden för kunden noll. På vissa ställen utomlands kan det vara skillnad på hur korten gäller, men det är väldigt små skillnader i dag, säger Mårten Hallén.

Banken väljer i stället vilka av de betal- och kreditkort den ger ut som ska vara kopplade till Mastercard respektive Visa utifrån vilken affärs­relation banken har med de två leverantörerna.

 

Tre typer av kort

 tre betalkort

  • Med ett bankkort dras pengar från bankkontot när köpen görs. Men de dras inte alltid direkt, så det är möjligt att handla för mer pengar än vad som finns på kontot.
  • En annan variant är korten som bara kan användas när kortterminalen är upp­kopplad, då kontrolleras att pengar finns på kontot innan ett köp genomförs. 
  • Tredje varianten är betal- eller kreditkort. Då betalas alla köp på en gång, vanligen en gång i månaden, eller på avbetalning mot ränta.

 

Viktigare för kunden är vad banken lägger till för extrafunktioner. När det gäller de vanliga bankkorten utan kredit är skillnaden mellan de olika bankerna liten både när det gäller pris och vilka extra tjänster som är kopplade till korten.

Skillnaden är större mellan olika kreditkort. Där finns konkurrens mellan bankerna om kunderna, och det finns dessutom en rad andra företag som vill att du ska använda just deras kreditkort. Korten kan ges ut av ett flygbolag, en affärskedja eller en bensinstation för att knyta till sig sina kunder hårdare.

– Det är kreditkorten som är konkurrensutsatta. Det vanliga är att de paketeras med olika försäkringserbjudanden, men det har också varit en trend med kort som ger olika typer av poäng vid köp, säger Mårten Hallén.

Om du tittar utanför den traditionella bankvärlden finns erbjudanden där du kan få bonuspoäng på flyg och tåg eller få rabatt på varor ur en viss kategori en viss månad.

 

Kreditkort ger större säkerhet

kreditkort

Till skillnad från bankkort omfattas kreditkort av konsument­kreditlagen. Om du har gjort ett köp med kredit­kortet har kreditgivaren samma ansvar som säljaren om du inte får din vara. Det betyder att du kan reklamera till kreditgivaren om säljaren inte ger rättelse.

 

Men det gäller att titta på mer än de extra förmånerna när man väljer kort. Eva Lindström är expert på kortfrågor på eva lindströmKonsumenternas bankbyrå. Hon tycker framför allt att man ska se upp med de avgifter som är kopplade till användningen av kreditkorten.

– Ska man använda kortet för att ta ut pengar i automater är det viktigt att kontrollera vad det kostar, eftersom många kreditkort tar ut en avgift, säger hon.

Hon tycker också att det är viktigt att titta på hur mycket det kostar att utnyttja krediten som är kopplad till kortet.

– Man ska absolut titta noga på räntorna eftersom de är ganska höga, och det kan vara stora skillnader mellan olika kort, säger Eva Lindström.

Hon är över huvud taget skeptisk till att använda kortens kredit utöver den begränsade kostnadsfria krediten som brukar vara kopplad till korten.

– Den vanliga rekommendationen är att inte välja att använda delbetalning eftersom det kan bli väldigt dyrt, säger Eva Lindström.

Läs vår stora jämförelse mellan bankernas kort

jämförelse bankkort(klicka på bilden för att öppna som pdf)

Även när det gäller vilka försäkringar som ingår i korten finns det skillnader. Vanligast är att olika typer av reseförsäkringar ingår. 

gabriella hallbergGabriella ­Hallberg, rådgivare på Konsumenternas Försäkringsbyrå, tycker att det är särskilt viktigt att på förhand kontrollera vad som ingår i försäkringen och vilka medresenärer som omfattas av försäkringen.

– De flesta kort har ett avbeställningsskydd, men inte alla. Om inte får man se till att avbeställningsskydd ingår i hemförsäkringen i stället.

När det gäller ersättning vid förseningar brukar det vara ungefär samma, men bagageskador ingår inte i de flesta försäkringar, säger hon. När det gäller vilka medresenärer som omfattas skiljer det sig mellan olika korts reseförsäkringar. Ibland ingår även vuxna barn upp till en viss ålder eller till exempel mor- och farföräldrar. 

 

 

Snabbare utan kontakt

För att snabba upp tiden det tar att betala har flera banker börjat med så kallade kontaktlösa betalningar. Det betyder att det räcker att hålla kortet mot betalterminalen. För mindre summor krävs ofta inte heller att du slår in pinkod eller skriver din signatur.